A biztosítók gyorsan rendezik a hétvégi tragédiát

A március 14-én kezdődő, az egész ünnepet hóba fojtó „hirtelen jött” tél, és a katasztrófavédelem teljesítményének értékelése valószínűleg még évekig befolyásolni fogja a közhangulatot.

Azonban a biztosítók abban érdekeltek, hogy a hóvihar során elszenvedett károk a lehető legkevesebb ideig nehezítsék meg az ügyfeleik életét, ezért a különleges körülményekre való tekintettel a kötelező biztosítással foglalkozó cégek egy sajátos eljárásban egyeztek meg, amely nagyban megkönnyítheti majd a kárfedezetek kifizetését, a megfelelő kárfelmérést, és akár felelősségének megállapítását.

Történt ugyanis nem egy tömegbaleset és egyéb kisebb baleset is szép számmal tél tábornok tombolása közben, jellemzően az autópályákon. Az idő miatt nyilvánvalóan nem voltak adottak a körülmények ahhoz, hogy a kárfelvételeket akár a biztosítók emberei, akár a rendőrség megtegye, ezért a biztosítók egy különleges eljárást engedélyeztek. Alapesetben egy közúti baleset során az érintetteknek ki kell tölteniük a baleseti bejelentőt, személyi sérülés során pedig rendőrségi helyszínelés, nyomrögzítés szükséges - ám ezekre a hosszú hét végén nem nyílt mód. Ezért aki kötelező biztosítás révén szeretne orvosolni egy-egy kárt, akkor az nem csupán a károkozó, hanem a saját KGFB-t biztosító biztosítójához is bejelentheti az esetet, aki a minél gyorsabb eljárás érdekében maga veszi fel a kárrögzítést. Ez csak a kötelező felelősségbiztosításnál működik, cascónál mindenki a saját biztosítójához kell, hogy forduljon.

A tömegbalesetek kivizsgálásához, és minden bizonnyal igen bonyolult felelősség megállapítási eljárásokhoz is szövetkeztek a KGFB-vel foglakozó biztosítók. Közös, szakértőikből álló operatív csoportot hoztak létre, amihez személybiztosítási, szállítmányozási és nemzetközi kárrendezés szakértők is kapcsolódnak - elvégre külföldi jármű is sérült meg a balesetben, ami tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű helyzetet. A csoport feladata rekonstruálni a balesetet, és megállapítania a felelősöket, valamint a felelősségek mértékét. A kárt elszenvedettek csak az operatív csoport munkájának befejezése után juthatnak hozzá a kártérítési pénzükhöz, legyen szó akár cascóról, akár kötelező biztosításról.