A KÁNYA titkai

Az évekkel ezelőtt bevezetett Központi Kártörténeti Nyilvántartató Rendszer (KKNYR) immáron 10 millió kötelező biztosítás adatait tartalmazza.

A bűvös szám elérése ürügyén közzétették a legfrissebb KGFB statisztikákat a Mabisz segítségével. A KKNYR-be 6,1 millió lejárt, és 3,9 millió aktív szerződés van, amely megerősíti azt a pár hónappal ezelőtti, autós szakmai szervezetek által összeállított statisztikát, ami alapján megközelítőleg 4,2 millió gépjármű van forgalomban Magyarországon, és ebből 326 ezren nincs KGFB szerződés. De a statisztikákból az is kiderül, hogy igen sokan egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés balesetet okoznak.

Bónusz-Malusz

A Bónusz-Malusz besorolások vizsgálatánál kiderült, hogy az aktív KGFB szerződések 32 százaléka, vagyis több mint 800 ezer fő B10 kategóriában van, vagyis legalább tíz éve nem okozott balesetet. Ez nagyban felülvizsgálhatja a vezetési szokásainkról élő, igencsak negatív összképet. 17 százaléka A0-án van, aminek nem csak az a magyarázata, hogy minden újonnan jogosítványt szerzett autós innen kezd, és hogy kétévente egy kisebb koccanással ide a legkönnyebb visszaesni. Ugyanis ide kerül minden második, és azon felüli gépjármű besorolása is, akármilyen is a tulajdonos besorolása. A 3,9 millió aktív KGFB szerződésből 1,4 millió gépkocsi volt céges, 2,5 millió pedig magánszemély tulajdonában.