A kötelező biztosítási piac átalakulása

Pár napja látott napvilágot a tavaly év végi kötelező biztosítási kampány teljes körű jelentése, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jóvoltából.

Bár egyéb, nem teljes körű elemzések már eddig is debütáltak, de a teljes, mostani elemzés jó pár dologban rácáfol az eddigi adatokra, és olyan szempontok is felmerültek benne, amiket az eddigi adathalmazok figyelmen kívül hagytak.

Az egyik, és talán legfontosabb ilyen a KGFB kampányban aktív tagok száma. Az eddigi jelentések 500 ezernél kevesebb váltóról szóltak, amelyek a jelentések alapján igazak is: néhány ezerrel kevesebb, mint 450 ezren éltek a váltás lehetőségével. Csakhogy hozzájuk még csatlakozik 248 ezer olyan aktív tag, akik az újrakötők táborát gazdagították, vagyis felmondták a kötelező biztosításukat, de ugyanannál a biztosítónál, jobb árért újra is kötötték - az ő számukat eddig maximum 100 ezerre becsülték. Ez azt jelent, hogy mintegy 30 százalékkal csökkent a KGFB-kampányban való aktivitás, amelynek az egyik oka a potenciális váltók számának csökkenése, ugyanis az autótulajdonosok már „csak” alig kétharmadának van az év végén a biztosítási évfordulója.

A másik komoly indok a váltók számának csökkentésére az volt, hogy az alapvetően alacsony árhoz jóval kisebb díjcsökkentések társultak mind eddig, így aki eddig is aktív volt, annak nem érte meg a váltás. Sőt, a biztosítók összesen 5,5 százalékkal növelték áraikat, amely az elmúlt éveken belül példa nélküli esemény. Igaz, a 6 százalékot meghaladó infláció miatt reálértéken még ez is árcsökkentésnek számít, és kevesebb, mint az indexálással automatikusan növelt érték.

A váltók közül főleg olyanok kerültek ki, akik az elmúlt pár évben valamiért nem váltottak kötelező biztosítást, így egyetlen váltással biztosítási díjuk 50-80 százalékát is megspórolták. Ezzel hozható összefüggésbe, hogy a KGFB-t váltók idén átlagosan 35,9 százalékot spóroltak, a tavalyi 31,8-al szemben - vagyis a biztosítási adót átlagosan ismét sikerült egy jó váltással elkerülni. A fent említett emelkedéssel együtt ez átlagosan 2,2 százalékos KGFB árszint csökkenést jelent. Azonban az idén a váltók mintegy 10 százaléka úgy váltott, hogy új kötelező biztosítása drágább lett, mint az előző volt - igaz valószínűleg nem annyival drágább, mint lett volna az éves indexálást is beleszámítva.