1ff8

Kamerázza be egyszerűen és költséghatékony ingatlanát!

Mindenkinek a rémálmai között szerepel, hogy egyszer arra érkezik meg az otthonába, az üzletébe vagy az irodájába, hogy betörők dúlták fel annak utolsó négyzetméterét is. Az alapvető mechanikai védelem mellett egyre elterjedtebb a különböző elektronikus berendezések használata is. Léteznek méregdrága berendezések, de hála a technológiának, ma már szinte mindenki költséghatékonyan kamerázhatja be a megfigyelni kívánt helyiségeket.

#@LAKAS_BANNER1@#

A számítógép mellett ma már szinte minden háztartásban megtalálható a webkamera is, melyet csetelésre vagy fotók készítésére használunk. Tudta-e azonban, hogy a webkamerája már akár egy extra szempárként is funkcionálhat, amikor ingatlanától távol tartózkodik? 

Most 50% kedvezménnyel köthet új Aegon lakásbiztosítást! Számoljon díjat itt!

Nem kell más, mint egy olcsó webkamera, és egy ingyenesen letölthető szoftver. Windowshoz a Yawcam, míg a Macintosh felhasználóknak az EyeSpyFX nevű program ajánlott. A szoftverek segítségével a webkameránk egy házőrző kamerarendszerré alakul át, melynek a képét bármikor képesek vagyunk követni az interneten keresztül.

Mivel a funkciókat időzíthetjük is, így a kamera csak akkor rögzíti az eseményeket, amikor mi akarjuk, legyen az éjjel vagy akár hétvégén. A legjobb funkciója ezeknek a programoknak talán az, hogy ha akarjuk, csak mozgás esetén kapcsol be a program és kezdi el a rögzítést. Ilyenkor e-mailen is kérhetünk értesítést, így akár rögtön saját magunk is meggyőződhetünk a fenyegetés tényéről.

A webkamera vita nélkül egy nagyon költséghatékony módszer, de mivel számítógép is kell hozzá, a használhatósága nem olyan rugalmas. Szerencsére erre is van megoldás: ma már pár tízezer forintos összegekért elérhetőek vezeték nélküli kamerák is.

Legyen szó akár az otthonunkról, eg 245 y üzlethelyiségről vagy akár garázsról, erre mind megoldást nyújtanak ezek az őrző kamerák. Bárhova felszerelhetőek – ahol van konnektor a közelben -, és miután csatlakoztattuk a Wi-Fi hálózathoz, okostelefonról vagy táblagépről azonnal elindíthatjuk a megfigyelést. A beépített mozgás- és zajérzékelő segítségével telefonon riaszt minket, ha érzékel valamit.

1ce0


HTTP/1.1 200 OK Date: Sun, 25 Jun 2017 00:20:41 GMT Server: Apache/2.4.10 (Debian) X-UA-Compatible: IE=edge Vary: Accept-Encoding Keep-Alive: timeout=5, max=98 Connection: Keep-Alive Transfer-Encoding: chunked Content-Type: text/html; charset=utf-8 1fb4 A kötelező biztosítási törvényt kifogásolta az

A kötelező biztosítási törvényt kifogásolta az ombudsman

A feketekereskedelem visszaszorítására jelenleg kiemelten koncentrál a kormány - már ami a gépjármű szervizek és egyéb javítóműhelyek piacát illeti. Az év elején kiemelt razziát indított a Nemzeti Adó és Vámhatóság (NAV) ezek lebuktatására, és a vizsgálatok során több száz helyet megbírságoltak, egy jó részüket be is záratták.

Ám egy nemrég készített felmérés szerint, ennek ellenére jelenleg is virágzik fekete autójavítás: méghozzá olyan mértékben, hogy a fehér szektor piaci aránya mindössze egyharmados. Ez azért is különösen hátrányos az ország számára, mivel így milliárdos adóbevétel hiányzik az államkasszából, és megállíthatatlanul növekszik az autólopások száma - hiszen azok legtöbbször ilyen szervizekben kötnek ki, alkatrészként. Ráadásul, aki fekete szervizben javíttat, az hatalmas kockázatot vállal, hiszen ha egy javított/cserélt alkatrész meghibásodása okoz balesetet, akkor azt sem a kötelező biztosításunk, sem a cascónk nem téríti, ha nincs meg róla a számlánk - olyat meg ugye ilyen helyeken nem adnak. Így most a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) összefogott, hogy új, főleg jogi megoldások szülessenek a probléma kezelésére, amit lehet majd eredményesen alkalmazni.

Jogi probléma

Valószínűleg ezen elgondolás végett kerültek olyan pontok a kötelező biztosításról szóló törvénybe is, amelyek Szabó Máté ombudsman szerint mind a tulajdonhoz való jogot, mind és a jogbiztonságot sértik, így erőteljes korrekcióra szorulnak. A kifogásolt passzus így szól: „a biztosító a kártérítés áfával növelt összegét csak akkor térítheti meg, ha a bemutatott számla tartalmazza a jármű helyreállításához szükséges munkák megnevezését, anyagköltségét és munkadíját, valamint ha a számla megfelel a számviteli törvény előírásainak.” Ez arra kötelezi a kárvallottat, hogy hivatalos helyen javítsa meg a gépjárművét, még akkor is, ha a sérüléseket önmaga meg tudná javítani. Hiszen saját magának képtelen órabért számlázni, és az elvégzett munka után áfát sem kérhet - tehát csak a javítás nettó, órabér nélküli összegére jogosult, ami sérti a tulajdonhoz való jogot. A polgári jog szabályai szerint a károsultnak meg kell téríte 554 ni a károkozás folytán felmerült valamennyi kárát, függetlenül attól, hogy hol és milyen módon javíttatja meg a járművét, illetve megjavíttatja-e egyáltalán - közölte az ombudsman.

Ráadásul a jog szerint a kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig ez nem lehetséges, akkor köteles megtéríteni az által okozott vagyoni és nem vagyoni kárt (a kötelező biztosítás értelmében ez a kötelezettség a szerződést jegyző biztosítóra száll). Tehát - az ombudsman levezetett érvelése szerint - még azt sem szabadna előírni a károsultnak, hogy mire költse biztosítótól kapott kártérítési összeget, hiszen ő erre mindenképpen jogosult, a számla utáni kifizetés pedig már nagyon túllő a célon.

Az ombudsman véleménye szerint ezért nem csak számla ellenében kellene fizetniük a KGFB értelmében a biztosítóknak, hanem igazságügyi szakértő véleménye alapján is - így a pénz szabadon felhasználható lenne. Az ombudsman megjegyzi, hogy fontosnak tartja a gazdaság kifehérítésének irányába tett lépéseket, ám ez „nem alapozhatja meg a tulajdonhoz való jog korlátozását”. Ezért felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy eszközöljön változtatásokat a kifogásolt részeken.

19d0


0