A telematika gyakorlati előnyei

Az angol CooperativeInsurance biztosító meglepő eredményeket publikált új ötletének egy éves évfordulóján, amit könnyen átvehetnek más biztosítótársaságok is.

Fiataloknak (17-25 éveseknek) kitalált csomagját úgy adta, hogy minden egyes kötelező biztosítási szerződéshez mellékelt egy telematikai rendszert is, amely nyomon követte és elemezte a sofőr vezetési szokásait. Az értékes alapján mind egyes, megfelelő reakciókat értékelte bónuszokkal - az amúgy igen drága, fiataloknak szóló biztosítási díjból - mind meglebegtette azt lehetőséget, hogy kedvező adatokat produkálva jövőre nagymértékben csökkenhetnek a tetemes díjak.

Nem várt eredmény

A telematikát használó fiatalok igencsak szabadulni akartak a biztosítás díjaktól: egy év alatt nem csak hogy 20 százalékkal kevesebb balesetet okoztak, mint a többi angliai fiatal, hanem káreseményeik 30 százalékkal kevesebb összegre rúgtak, mint az átlag (ez azt is jelenti, hogy kevesebb volt a súlyos és halálos baleset is a számlájukon). Ekképp megállapítható, hogy a pénztárcán keresztül igen hatékonyan lehet hatni a közlekedésbiztonságra, ahol már legveszélyesebb tényező az emberi figyelmetlenség lett.

A módszer nem csak igazságosabbá tenné gépjármű biztosítások világát, hanem csökkentené a biztosítókkal amúgy sem jó viszonyt ápoló Y-generáció biztosítási terheit- hisz az övéké messze a legmagasabb a korcsoportok szerinti vizsgálat alapján. Sőt, arra is jó módszer lehet, hogy a nők visszakapják az EU-s gendertilalom miatt ez év végén kieső kedvezményeiket.