Amikor a PSZÁF sem tudja mi a teendő

Igencsak fura helyzet keletkezett mostanában a kötelező biztosítási piacon - annyira furcsa, hogy maga a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete sem tudott rá választ találni.

A történet előzményeként meg kell jegyezni, hogy az országgyűlés tavaly egy, idén két ízben írta át gyökeresen a kötelező biztosításokról szóló törvényt, és lehet, hogy az év vége előtt becsúszik a harmadik is. A biztosítók pedig a KGFB kampány hevében hajlamosak olyan ötletekkel előállni, amiknek következményei nincsenek mindig teljesen végiggondolva - lásd a PSZÁF által tavaly betiltott gyorshajtás-biztosítást.

Metsző kérdések

A tavaly bevezetett baleseti adó szabályai szerint az adó mértéke a kötelező biztosítás 30 százaléka, és aki ezt nem fizeti be az adókerülő - vagyis a NAV fog ellene eljárni. De mi van akkor, ha valakinek a kötelező biztosítási díja 0 forint? Akkor ő adókerülő lesz? Ugyanis az idei KGFB kampány együttkötési akcióinak hála nem egy helyen lehette kihozni akár ilyen összeget is. A választ a kérdésre a PSZÁF sem tudta, így aggodalmait továbbította a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökéhez. Az ügyben pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz ment a levél, hogy mi a teendő azzal a két biztosítóval, aki az internetes kötelező biztosítás kötése közben olyan dolgokra is rákérdez, aminek semmi köze a KGFB-hez.