Az autó kötelező téli felkészítése

A hideg idő beálltával egyik legfontosabb teendőnk, hogy autónkon el kell végezni a nyári gumik télire cserélését. Szakemberek szerint ezt akkor érdemes elvégezni, ha külső hőmérséklet tartósan +7°C alá süllyed.

Egy kis odafigyeléssel autónk télállóbbá tehető, ezáltal javul a gépjármű menetképessége, élettartama, a biztonságos utazásról nem is beszélve.

Csapadékos időben is stabilan az úton kell tartanunk járművünket. A gumiabroncsoknak meg kell tudniuk kapaszkodni és tapadni a nedves, havas, jeges terepen.

Egy középes kategóriájú autóhoz 15-20 ezer forint/darabáron vásárolhatunk téli gumit.

Nem is gondolnánk, hogy az autógumi mintázata mennyire fontos a kiválasztásban. Vásárláskor nem maradhat el, hogy látványra tetszetős legyen és emellett a menettulajdonságokhoz a leginkább illeszkedjen, alkalmazkodjon.

Veszélyesebb forgalmi helyzetben akár többszörösére is nőhet a fékút. A téli gumik olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek alacsony hőmérsékleten is megtartják rugalmasságukat és tapadási képességüket. Téli gumiból kizárólag a gyártó által előírt méretet szereljük az autóra.

A különböző mintázatok fontossága:

  1. telt, sima felületek: tapadás, irányíthatóság, menetstabilitás biztosítása, fékező és gyorsító erők átadása
  2. hosszanti bordák és árkok: jó irányíthatóság, stabilitás, iránytartás
  3. keresztirányú bordák: kapaszkodás
  4. hosszanti és oldalirányú csatornák: vízelvezetés
  5. bordák a vállon: kanyarstabilitás, kapaszkodás
  6. lamellák: apró bevágások a bordákon, gördülés közben szétnyílva növelik a tapadásért felelős felületet

Érdemes egy téli csomagot a kocsiban, illetve magunknál tartani. A kocsiban kisásó, jégoldó, meleg kesztyű és takaró tartoznak a legfontosabb felszerelések közé. A kézi táskánkban tartsunk zárolajozó jégoldót a fagyosabb időkre.

Fontos még, ha télen nagy hóban kell közlekednünk vagy síelni megyünk, akkor ne feledkezzünk meg a hóláncról, a hó keféről és a jégkaparóról sem, amit szintén érdemes bekészíteni a csomagtartóba. Mert, bár hiába tájékozódunk az időjárásról, az első hóesés mindig váratlanul érkezik.