Az egységesített biztosítási adó tágabb következményei

Mint arról már párszor beszámoltunk, 2013. január elsejétől bevezetésre kerül az egységesített biztosítási adó, amelynek értelmében minden biztosítás típus után egy adott, fix százalékot le kell adóznia a biztosítónak - kivéve az élet- és a balesetbiztosításokat.

Az eredeti tervek szerint a biztosítottnak kellet volna fizetnie az összeget, de az adóalany végül a biztosító lett. Ez a kötelező biztosítás esetében azért problémás, mert a baleseti adó jövőre beépül az új adóba, tehát a KGFB-re rakódó teher nem változik - marad 30 százalékos - csak az adó alanya lesz a biztosító a biztosított helyett. Mivel a tervezet intézkedések amúgy is megnövelik a biztosítók kiadásait 10-12 milliárddal (úgy, hogy az ágazati különadót sem vezetik ki, hanem beépül az úja dóba) ezért a biztosítók pár közgazdásszal összefogva most azért lobbiznak, hogy a KGFB esetében az adóalany maradjon meg a fogyasztó.

További visszahatások

A biztosítók adóalanyokká való előléptetése a KGFB piacon egyéb következményekkel is járna. Egyrészt eddig trend szerint az történt (kivéve a CIG-et, aki a flottákat célozta meg), ha egy új biztosító kívánt betörni a gépjármű biztosítások piacára, akkor az a kezdetekben olcsó KGFB-vel jelent meg, amely bár veszteséges volt önmagában, de két-három év alatt keresztértékesítéssel tudott hozni annyi bevétel, hogy a könyvelésben pozitívvá változzon a negatív előjel - csakhogy a 30 százalékos adó ezt ellehetetlenítené. Ráadásul a kizárólag nem életbiztosításokkal foglalkozó biztosítókra indokolatlanul nagy teher nehezedne, így egesek el is hagyhatnák a piacot.