Az ittas sofőrnek még a biztosítók sem fizetnek

Húsvétkor rendszerint számottevően megnő a közlekedési balesetek száma.

Bár ezt számtalan dologra lehet fogni (nagyobb hajtás, többen kelnek útra locsolkodni, az olyan sofőrök is a volán mögé ülnek, akik nem sokat vezetnek, illetve idén az időjárás sem volt túl kíméletes az autósokkal), de a statisztikák alapján rendszerint az ittas vezetés miatt következik be a balesetek jó része Jézus feltámadásának ünnepekor. Bár a hatóságok rendszerint megkérnek minden kedves, volán mögé ülni szándékozó autóst, hogy ne fogyasszon vendégvárót locsolkodásnál, és általában fokozattan ellenőrzik az utakat, a trend csak nem akar változni.

Az ittas vezetés problémája a lakosságszámra vetítve rekord az alkoholisták hazájában (egyes listákon már 2.-3.-ak vagyunk), vagyis Magyarországon mindig is igen nagy probléma volt. A balesetek jóval több, mint tíz százalékát okozták az évezredfordulón az ittas vezetők, ráadásul az általuk okozott balesetek jóval súlyosabbak voltak, mint az átlag, és majd minden negyedik halállal végződött - amely semelyik másik esethez nem mérhető negatív tendenciát tükröz. Bár ez a részarány 2011-re folyamatos csökkenéssel már épp, hogy 10 százalék alá esett, tavaly picikét emelkedet a számuk, és a gyakoriságuk is, így a rendőrség még jobban rákapcsolt az ittas vezetés visszaszorítására.

Ittasan volán mögé ülni természetesen főleg nem azért tilos, mert a rendőr büntet, hanem azért, mert ön és közveszélyes! Ráadásul, ha egy kisebb balesettel megússzuk, akkor is rámehet mindenünk, ugyanis sem kötelező felelősségbiztosítás, sem a casco nem áll helyt akkor, ha ittasan okoztuk a balesetet. Ez azt jelenti, hogy az okozott több milliós kárt nekünk kell megfizetni, mindkét sérült járműben. Igaz a biztosítók kicsit engedékenyebbek, mint a rendőrség: a környékbéli országokban is átlagos 0,5 ezrelékes véralkoholszint helyett 0,8 ezreléktők szankcionálnak, de akkor kérdés és kegyelem nélkül. Igaz a kötelező biztosítás esetében a hatályos törvények alapján a biztosítók maximum 1,5 millió forintot téríthetnek át az itass sofőrre, de a casco esetében nincs ilyen limit. Ezért vezessünk józanul és körültekintően!