Balesetek és a kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás természetes módon téríti azokat a költségeket is, amik személyi sérülések, és azok következményeinek anyagi vonzataként ért minket - már ha nem mi voltunk a vétkes fél.

Azonban ezzel általában akad némi probléma: az összeg megállapítása, és annak kifizetése nem épp egyszerű. A gépkocsi esetében nincs nagy gond: kimegy a kárfelmérő, konzultál a szervizzel, és a pénz általában egy hónapon belül ott van a számlánkon (már ha a vétkes fél nem vitatja vétkességét). Azonban személyi sérülésnél teljesen más a helyzet.

Pénzügyi anatómia

Mennyit ér egy törött új egy zongoristánál? Aki úgy kívánja megválaszolni ezt a kérdést, hogy se a zeneművész, se a biztosító ne nézzen rá nagyon csúnyán, az igen nagy bajban van - és valami hasonló a helyzet majd minden személyi sérülésnél. Ugyanis a teljes ápolási költséget majd csak a rehabilitáció lezárultjával lehet megbecsülni, belekalkulálódnak a kiesett munkaidő végett meg nem kapott jövedelmek, és még számtalan más komplikáció - a várható elhúzódás miatt érdemes ezért előleget kérni, amit a biztosítók meg szoktak adni. A vétkes fél KGFB-je értelmében helyt álló biztosító mindennek lezárultjával tesz egy ajánlatot, amit vagy elfogadunk, vagy vitába szállunk vele - aminek a vége akár egy még hosszabb ideig elhúzódó bírósági eljárás is lehet.