Biztosítás nélküli autók az utakon

Nagy-Britanniában egyre nő azoknak az autósoknak a száma, akik biztosítás nélkül mennek ki a közutakra. A brit lakosság többsége szerint nagyon meg kellene büntetni őket.

Az igen magas biztosítási díjakon kívül a válság miatt megnövekedett egyéb költségeknek is köszönhető, hogy egyharmadával nőtt a biztosítás nélkül közlekedők száma egy 2008-as felmérés óta. A megkérdezett lakosság 62%-a fejezte ki ellenszenvét ezzel kapcsolatban, szerintük még jobban meg kellene büntetni őket, 15%-uk szerint pedig a fiatalok díját kellene mérsékelni, mivel nekik eleve magasabbak a biztosítási díjak, de fizetésük alacsonyabb az idősebb korosztályénál.

Az Egyesült Királyságban akár több ezer fontot is elkérnek a biztosítók - és ez főként a fiatalok nem tudják kifizetni. A megkérdezett szakértők szerint nem a büntetések megemelése lenne erre a megoldás, hanem egyéb, kreatívabb módon kellene megoldani a problémát.

Egyes brit biztosítók olyan biztosítási csomagokat dolgoztak ki, melyek díja arányos az autóhasználattal - minél kevesebbet használja valaki az autóját, annál kevesebb a kötelező biztosításának díja. Ez segíthet a szűkebb költségvetésből élő fiataloknak, hiszen végiggondolhatják, hogy megéri-e autóval közlekedniük.

A brit kormányzat is gondolkodik a fiatal autósok problémát okozó magas biztosítási díjak mérséklésén - terveikben az szerepel, hogy a jogosítvány megszerzéséhez több órát kellene vezetniük, így nagyobb rutinra tennének szerint, mely miatt csökkenhetne az általuk okozott balesetek száma és ezzel a fizetendő biztosítási díjuk is.