Búcsúzhatunk a kötelező kampány időszaktól

Hétfői ülésén az Országgyűlés elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében megszűnik az egységes, december 31-ei biztosítási évforduló, és ezzel együtt a kgfb – kampányok is.

Az új törvény értelmében, a 2010. január 1. után vásárolt új vagy használt gépjárművek kötelező biztosításának fordulónapja a vásárlási időpont, illetve a szerződéskötés napja lesz. Azaz, az autótulajdonosok ekkor tudják majd felmondani biztosításukat és újat kötni helyette. Akinek azonban már most is van kötelező biztosítása, annak továbbra is az év végén lesz a biztosítási évfordulója, addig, ameddig le nem cseréli autóját. A szolgáltató lecserélésére tehát csak az évfordulókor lesz lehetőség a jövőben is, viszont ezt már mindenkinek magának kell fejben tartania, hogy mikor.

Cseh példából kiindulva, ahol egy hasonló változtatást vezettek be korábban, az autósok nagy részének mintegy 5 év múlva fog megváltozni biztosítási évfordulója. Ez tehát azt jelenti, hogy rövid távon lesznek még kampányok, ám idővel el fognak tűnni.

Az intenzív kampányidőszak megszűnése miatt sokan attól tartanak, hogy a verseny elmúltával a díjak nőhetnek, a biztosítótársaságok azonban úgy vélik, hogy a verseny nem szűnik meg, sőt egész évben folyik majd, miközben a csökkenő adminisztrációs terhek lejjebb viszik a biztosítási díjakat.

A biztosítási évfordulóról a biztosítóknak ezentúl 50 nappal az évforduló előtt levélben kell értesíteniük az autósokat arról, hogy a szerződés felmondására az évforduló előtt csak 30 napig van lehetőség.

Ezen kívül új központi kárnyilvántartási rendszert állítanak fel, amelynek értelmében összegyűjtenék az összes káresemény adatát, vagyis hogy ki, milyen rendszámú járművel, mikor okozott balesetet. Így nem kéne biztosítóváltáskor kártörténeti igazolások kiállításával foglalkozni, valamint a biztosítók a mainál nagyobb rugalmasságot élveznének a díjak megállapításánál.