Egyszerűsödik a biztosító váltás

A jövőben még egyszerűbb lesz biztosítót váltani, ugyanis kevesebb adminisztrációval és hosszabb türelmi idővel lehet ezentúl számítaniuk az új biztosítást kötőknek.

A Pénzügyminisztérium a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendszerét szabályozó új rendeletében egyik legkiemelkedőbb változás, hogy az új biztosító az ügyfél nyilatkozata alapján állítja majd be a bónusz fokozatot, korábban a biztosítók hasonló esetben az A00 fokozatot választották. 2010-től az autós bónusz fokozatát a biztosítók egymástól lesznek kötelesek beszerezni, ezzel is csökkentve az autósok adminisztrációs terheit.

Jövő évtől megszűnik az a gyakorlat is, hogy a díjnemfizetés miatt törlésre került szerződések esetében az autós elveszíti bónusz fokozatát. A minisztérium szerint nem volt méltányos a több éve balesetmentesen vezetőktől egy késedelmes fizetés miatt elvenni a fokozatát. A türelmi idő is megnő ezen eseteknél, a most érvényben lévő 30 napról 60 napra emelkedik.

A türelmi idő nem csak ebben az esetben növekszik: az év végi biztosítóváltáskor alkalmazott díjhalasztás esetében is 60 nappal számolhatunk majd. Ez a közúti ellenőrzések esetében segíthet, ugyanis a korábbi február 1. helyett március elsejétől kérhetik a rendőrök a díj befizetésének igazolását.

A jövő évtől tehát nem fog elveszni a bónusz, de számíthatunk rá, hogy a kieső napok egy részére büntetést kell majd fizetni. Mértékét jelenleg még nem tudjuk, de valószínűleg jelentős mértékű lesz, hogy elrettentsen a nemfizetéstől.

A legnagyobb változást 2011-től azonban az jelenti, hogy motorerő alapú lesz a kötelező biztosítás, szemben a most alkalmazott hengerűrtartalom alapján számolt értékkel.