Elvárások és jóslatok a KGFB-ről

Idén is megrendezték a nagy biztosítási konferenciát a potfolio.hu szervezésében, ahol majd minden biztosító igencsak prominens tagokkal képviseltette magát.

A konferencián elhangzottak és a szünetekben készült interjúk alapján kirajzolódik az a kép, hogy piac legfontosabb szereplői mit várnak el a kötelező biztosítás következő pár évétől. Bár a vélemények sok mindenben ütköznek, egy dologban nagy az egyetértés: a KGFB liberalizációjára szükség van, hisz ez mind a biztosítóknak, mind az ügyfeleknek jót tenne hosszú távon.

Vélemények

Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója kifejezetten optimistán tekint a jövőbe: szerinte már a következő kampányban mérsékelt díjemelkedésre, valamint 6-700 ezer váltóra lehet számítani, és az árak helyett inkább a kiegészítő biztosítások színvonala fog dominálni. Érvként azt hozza fel, hogy már az idei kampányban is 30 százaléknyian voltak azok, aki nem a legolcsóbb díjat ajánló biztosítók mellett döntöttek. Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatójaszerint csak 2014-től lesz áremelkedés a KGFB-piacon, míg Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese a kötelező árazását a gazdasági környezet alakulásához kötné.

Szombat Tamás, az Aegon vezérigazgató-helyettese szerint addig tart a lefelé irányuló spirál, amíg valaki „padlót nem fog”, hisz mindenkin minimalizálási kényszer van ezen a piacon - így az áremelkedés sem épp életszerű. Horváth és Csikós is lehetségesnek tartotta, hogy egyes biztosítók kiszálljanak a lassan veszteségessé váló KGFB üzletágból, annak ellenére, hogy utóbbi markáns véleménye szerint „jelentős biztosító nem létezhet a magyar piacon kgfb-termék nélkül”.