Ennyivel csökkenhet az idei KGFB bevétel

A tavaly előtti KGFB kampányban bekövetkezett nagyarányú díjesés láttán egyes biztosítók már-már díjemelést jósoltak a 2011-es kampányban, mások viszont apró mértékű csökkenést.

Mindkét tábornak megvoltak a maguk indokai, de hatalmas esést azért volt ésszerűtlen prognosztizálni, mivel a tavalyi kampány előtt is messze kishazánkban volt a legolcsóbb a kötelező biztosítás, amely gazdaságilag a biztosítóknak nem igazán éri meg.

Aztán jött baleseti adó híre, amelyre a díjak vagy 30 százalékkal csökkentek és az átlagos éves díjszint leesett 12 600 forintra, szinte teljesen lenyelve az új adót. Ez az új kimutatások szerint mintegy 20 milliárd forinttal rövidítette meg idén biztosítókat - pontosabban ennyi extra pénzt hagyott a mintegy egymillió váltó zsebében. A végső adathoz bele kell vennünk, hogy várhatóan idén is kevesebb baleset fog történni, mint tavaly (ahogy tíz éve folyamatosan), és igen sok újrakötő vett igénybe adminisztrációt csökkentő kedvezményt (online kötés, egyszeri, bankkártyás fizetés tb.) – amik mind a bevételi oldalt növelhetik. Az viszont csökkentheti, hogy a gépkocsi tulajdonosok immáron több mint 20 százalékának nem év végén jár le a biztosítása, így ők is újraköthetik év közben, hasonlóan kedvező feltételekkel.