Fontos dátumok, határidők a kötelező biztosításban

Az elmúlt években számos a kötelező biztosítás rendszerét érintő változás következett be, és tapasztalataink szerint az autósok nagy része nem naprakész, nem ismeri a legfrissebb előírásokat.

Alapvetően azzal mindenki tisztában van, hogy törvényi előírás szerint, kötelező biztosítással már a tulajdonszerzés vagy az üzembentartóvá válás napjától rendelkezni kell. Azt, aki elmulasztja időben megkötni szerződését, fedezetlenségi díjjal sújtják, ami egy magasabb napi díjat jelent, mint a kötelező biztosításra fizetendő díj.

Ha már rendelkezünk kötelező biztosítással, akkor egy másik fontos határidő a díj beérkezésének dátuma. A díjfizetés teljesítése mindig a szerződő felelőssége, és az esedékességtől számítva 60 napon belül be kell érkeznie a díjnak. Ha ez nem történik meg szerződésünk a 60. napon megszűnik díj nemfizetéssel. Egy új szabályozásnak köszönhetően, ha szerződésünk díj nemfizetéssel szűnik meg, bónuszunkat nem veszítjük el, viszont adott évben szerződésünket ugyan ahhoz a biztosítóhoz kel visszakötnünk.

Biztosítóváltáshoz évfordulónk dátumával kell pontosan tisztába lennünk, ugyanis felmondásunkat szerződésünket szabályszerűen évforduló előtt legalább 30 nappal korábban kell biztosítónkhoz eljuttatnunk. Míg korábban minden kötelező biztosítási ügyfél évfordulója egységesen december 31 volt, addig a 2010-es törvényi változások következtében ez változott. Az, aki 2010. január 1 után vásárolta autóját, annak évfordulója a szerződéskötés dátumához kapcsolódik. Biztosítóváltáshoz fontos ismernünk továbbá indexdíjunkat, melyet a biztosítónak az évfordulót megelőző 50. napig kell megküldenie.

Eddig a biztosítóknak évente egyszer kellett meghirdetniük következő évi tarifájukat, azonban 2013-tól változik a díjhirdetésére vonatkozó szabályozás is, ezen túl a biztosítók évente többször is módosíthatják a tarifájukat. Az új díjakat az életbe lépés előtt legalább 60 nappal korábban ki kell hirdetniük a PSZÁF, a MABISZ illetve saját honlapjukon. Nagyon fontos, hogy az ügyfelek továbbra is csak egyszer válthatnak biztosítót egy évben. Az ügyfelek új szerződésüket, a hatálybalépés előtt maximum 60 nappal korábban köthetik meg.