Kerékpár és a kötelező biztosítás

Átlagos esetben, ha egy kerékpáros okoz balesetet, akkor kénytelen mélyen a pénztárcájába nyúlnia: nem csak a biciklije kárait kell megfizetnie, hanem azokat a gyakran többszázezer forintos károkat, amiket a másik közlekedő félnek okozott.

Mivel a drótszamarasok elég gyakran okoznak ilyesfajta baleseteket – minden közlekedési baleset 8 százaléka köthető az ő hibájukhoz, miközben közlekedési részarányuk ennél jóval kisebb – ezért ez a probléma mind őket, mind a balesetet általában elszenvedő autósokat nyomasztja, hisz így nincs biztosíték káruk rendezéséhez.

Van megoldás!

A hatályos magyar jogszabályok szerint kerékpárra kötelező gépjármű felelősségbiztosítást nem lehet kötni, a hazai kerékpár-biztosítással foglakozó, épp szárnyaikat bontogató cégek pedig még nem tartanak ott tőkeerősségben, hogy bringa-KGFB-t vezessenek be. Ám pótolhatjuk ez a hiányt megfelelő lakásbiztosítással: sok lakásbiztosítási csomagban szerepel a kerékpárral okozott baleset felelősségbiztosítása, ahol pedig nem, ott kiegészítő opcióként szinte mindig lehet kötni, amely nagyon is megéri az évi párezer forintos díjat. Ha nincs lakásbiztosításunk, akkor sem lehetetlen a helyzet: a Magyar Kerékpárklub éves klubtagsága mellé mind kerékpáros felelősségbiztosítás, mind balesetbiztosítás jár ajándékba, amely évi 6500 forintért szinte ingyen van.