Kevés váltó lehet az idén

Bár az idei az utolsó hagyományos kötelező biztosítási kampány - hiszen jövő év márciusától gyakorlatilag bármikor megváltoztatják a biztosítók a KGFB áraikat az új kötők számára -, a váltók száma maximum a negatív rekordot törheti át.

A tavalyelőtti 1,4 milliónál is több, majd a tavalyi egymilliós váltó/újrakötő számot az iparági szakértők egyöntetű véleménye szerint esélytelen megközelíteni: az idén a legtöbben ötszázezer fő körülre, vagy még az alá lövik be a lehetséges váltók számát - amiből megközelítőleg 150 ezren lesznek az újrakötők.

Okok

Az előre jósolt kevés váltó két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy az összes, mintegy 4,1 millió váltóból idén már legalább 600 ezerre tehető azok száma, akiknek nem az év végén van a kötelező biztosítási évfordulójuk, így ők alapvetően kiesnek a potenciális váltók/újrakötők közül. A másik, sokkal jelentősebb ok, hogy a kötelező biztosítás árszintje olyan alacsonyra zuhant, hogy még egy nagyobb árzuhanás sem mozgatná meg érdemben a váltók fantáziáját- nemhogy az idei, 5-8 százalékos áresés. Igazán váltani csak az fog - hangzik a szakértői kánon - akik már évek óta elfeledkeztek erről, vagy akiknek megtetszik az egyik, kötelező mellé kínált kiegészítő biztosítás/ együttkötési casco vagy a lakásbiztosítási akció.