KGFB-díjak alakulása

A Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének részletes, a kötelező biztosításokat felboncoló elemzése rámutatott arra, hogy nincs komoly probléma a KGFB piaccal.

Az egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy egyik biztosító sem alkalmazott dömpingárat, és nem került olyan helyzetbe, hogy az alacsony árak miatt veszélyben legyen a fizetőképessége - mint történt az pár éve a MÁV ÁBE-vel. Sőt, a biztosítók képesek voltak az átlagosan 11,6 százalékos árcsökkentés mellett a KGFB-ből nyereséget termelni- igaz közel sem akkorát, mint az előző esztendőben.

Részletes számadatok

Ha csupán a befizetések mínusz működési költségek és kárhányad arányt nézzük, akkor a biztosítók mintegy 3 milliárdos mínuszt voltak kénytelenek elkönyvelni a kötelező biztosításokból, azonban ha hozzászámoljuk kárfedezeti portfóliók befektetési hozamát, akkor máris 10 milliárdos pluszra ugrik meg az arány. A kiadásoknál is változások voltak: hiába nőtt az internetes kötések aránya, az árak nagyobb mértékben estek, így a működési költségek 39 helyett immáron 41 százalékot vittek el - míg a kárhányad szerepe három százalékot csökkent, ahogy átlagosan az elmúlt években is.