KGFB mellett: Az autó téli karbantartása (akkumulátor)

Sokan nincsenek egyedül azzal a jelenséggel, hogy a tél beálltával nehezen vagy egyáltalán nem indult az autó, az akkumulátor miatt.

Ön találkozott már ezzel a helyzettel? Az ezzel járó bosszúság, időveszteség jut eszünkbe, a megnövekedett fogyasztásról nem is beszélve. Nemcsak kötelező biztosítás 2013-as díján spórolhat! Az említett akkumulátor és fogyasztási probléma megelőzhető, ha betartunk pár hasznos tanácsot.

Télen azért mehet hamarabb tönkre az akkumulátor, mert fagypont közelében jelentősen veszít a teljesítményéből, a motor indítása több energiát igényel, mint a nyári időszakban.

Az éjszakai fagy által ledermedt motor indítása komoly megterhelést jelenthet. Ezért indításkor ügyeljünk arra, hogy a lámpák lekapcsolt állapotban legyenek, ne hallgassunk zenét álló motorral, az ablaktörlőket se járassuk, csak ha már elindítottuk a motort és az megbízhatóan üzemel.

Napjaink akkumulátorai zárt rendszerűek, nem kell a folyadékszintjüket ellenőrizni és desztillált vízzel utántölteni. A lehető legjobb töltés, illetve energia átadás érdekében meg kell tisztítani az akkusarukat és a kábelek érintkezőit. Ehhez használjunk drótkefe, csiszolópapír és/vagy erre gyártott célszerszámot. Ha hosszabb ideig nem használjuk a gépjárművet, érdemes kiszerelni a telepeket és meleg helyen tárolni.

Egy kis odafigyeléssel a téli fagyos reggelek a megszokott ütemben, időkiesés nélkül indulnak.