KGFB: túlléptek egy határt

Szinte heti téma volt a biztosításokkal foglalkozó, gazdasági médiumokban - de néha máshol is - a kötelező felelősségbiztosítás rekord alacsony árszintje.

. Az átlagos kötelező biztosítási ár már a tavalyi KGFB-kampány előtt is olyan alacsony volt, mint sehol máshol Európában, de ennek az összege a balesetbiztosítás miatt felbolydult kampányban ismét csökkent, ráadásul 30 százalékot. Az így kialakult 12600 forintos KGFB-díj még a baleseti adóval megspékelve sem éri el a húszezer forintos határt, és Európa második legolcsóbb KGFB-je is a húszezres határ fölött van párezerrel - de az átlagos árszint 30-50 ezer forint évente.

Nem éri meg?

Sok biztosítási szakértő szerint egyes biztosítók már annyira alacsonyra vitték az árszintjüket, hogy számukra csupán veszteséget termel a KGFB- részleg, így jövőre áremelések következhetnek, a kisebbek kivonulhatnak piacról, idén pedig a szolgáltatások színvonala fog csökkenni. A mostani héten viszont a legnagyobb árcsökkenést összehozó biztosítók is elismerték: kissé elvetették a sulykot, így jövőre minden bizonnyal áremelés jöhet. A kérdés, hogy az egységesített biztosítási adó árnyékában mekkora lesz az emelés mértéke. Abban azonban senki sem kételkedik, hogy még jó pár évig mi maradunk Európa legalacsonyabb KGFB-árával rendelkező országa. Legalábbis amíg a piac liberalizációja meg nem indul, biztos.