Kihirdették a kötelező biztosítás 2012 díjakat

Október 30-án a jogszabályi előírásoknak megfelelően a biztosítók közzé tették a 2012-es díjtarifákat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozóan. A biztosítók felhívták a figyelmet arra, hogy a kötelező biztosítás díjak nem tartalmazzák a tervezett baleseti adót, így az esetleges bevezetése után újabb díjtételként jelenik majd meg a szerződőknek.

Azon autósok és egyéb járműtulajdonosok, akiknek kötelezőt kell kötniük és januári évfordulós a szerződésük, november 30-ig kell cselekedniük és felmondani a szerződésüket, ha váltani akarnak kedvezőbb díjú kötelező biztosításra.

A biztosítók 2012. évi KGFB díjtarifái idén a Nemzeti Sportban és a Metropol vasárnapi különszámában jelentek meg.

A MABISZ sajtóközleményében közülte, hogy a 2011. második negyedéves adatok szerint a hazai piacon több mint 4 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést tartanak nyilván. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a 2010. január elseje óta hatályos jogszabály szerint a törvény életbe lépését követően megkötött szerződések évfordulója már nem a naptári év vége, hanem a biztosítás megkötésének napja.

Körülbelül 700-800 ezerre becsülik a biztosítók a MABISZ szerint azon szerződések számát, aminek évfordulója már nem január elseje. „A gépjármű-tulajdonosok túlnyomó többségének továbbra is a november áll rendelkezésére arra, hogy ha kedvezőbb feltételeket talál és váltani szeretne, fel tudja mondani meglévő szerződését és december 31-ig új biztosítást tudjon kötni” – hívja fel rá a figyelmet a MABISZ főtitkára. Azok, akiknek szerződési évfordulója nem január elseje, de váltani szeretnének, arra a biztosítási évforduló előtt lesz lehetőségük - emelte ki a MABISZ főtitkára.

Ha hihetünk a közzétett becsléseknek, akkor több mint 3 millióan még így is novemberben kell eldönteniük, hogy váltani akarnak vagy maradnak jelenlegi biztosítójuknál.

Fontos tudnivaló, hogy a tervezett, a hírek szerint az éves kgfb-díj 30 százalékának összegével megegyező baleseti adó nem épül be a biztosítási díjakba, a díjak nem tartalmazzák jelenleg ezt a tételt. A baleseti adóra vonatkozó jogszabály egyelőre csak tervezet, annak végső formája még nem ismeretes, így a biztosítók nem is számolhattak vele a díjtarifák megalkotásakor. Ha megjelenik a baleseti adóra vonatkozó jogszabály és így ismertté válik a törvény végleges szövege, a biztosítók ezt az adót külön sorban, a díjtól elkülönítve szerepeltetik majd az értesítőkön, amit a szerződőnek küldenek.

A cikk a MABISZ 2011. október 30-ai sajtóközleménye alapján született.