Kilenc biztosító is változtat árazási gyakorlatán

A tavaly elfogadott kötelező biztosítási törvény módosításai minden biztosítónak megengedi, hogy az idei évtől évente annyiszor változtasson a kötelező biztosítási díjszabásán, ahányszor csak kíván - eltörölve ezzel a kötelezően, október 30-ára előírt díjváltoztatási határidőt.

Ennek egyetlen feltétele, hogy az új díjakat 60 nappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenniük a biztosítóknak a saját, a Mabisz és a PSZÁF weboldalán. A biztosítók éltek is lehetőséggel: az év első két munkanapján hét, majd nem sokkal később még két biztosító tette közzé új árait az említett honlapokon.

Kevés az igazi változás

A fenti tények alapján azt gondolhatnánk, hogy a biztosítók háromötödének KGFB árazási gyakorlata március első felétől megváltozik, a tavalyi kötelező biztosítási kampányban kialakult trend alapján - pedig erről nincs szó. A legtöbben csupán azokat a kiigazításokat ejtették meg, amire PSZÁF még novemberben kötelezte őket: vagyis hogy szüntessék meg a B10-nél kedvezőbb besorolásokat, vagy, hogy különböző bónusz-malusz besorolásnál ne használjanak azonos kedvezmény-kulcsokat. Mindössze két biztosítónak lesz komolyabbnak számító áremelése, és egynek hasonló arányú csökkentése.