Kína a biztosítók következő célpontja

Kína kifejezetten az elvi ellentétek országa - már ha nem azt az állandóvá váló „világ legnépesebb” jelzőt akarjuk elé aggatni.

Bármelyik biztosító szabadon ajánlhat KGFB biztosítást az ország polgárainak, az összes külföldi biztosító mégis csak a piac 0,1 százalékát birtokolja - ami látszatra,és mutogatásra tökéletes.

Változó szelek

Xin Ji Ping, Kína első emberét minden bizonnyal jövőre váltó népvezér amerikai látogatása azonban most gyökeres váltást hozhat a helyzetben. Ugyanis egy elhangzott, de nem konkretizált ígéret szerint a kínai KGFB-piac megnyílhat a biztosítók előtt - származzanak azok a világ bármelyik pontjáról is. A világ legnépesebb országnak folyamatosan növekvő- tavaly például 40 százalékkal bővülő - piaca, ahol a gépkocsi eladás is kellő képpen pörög.

Első látásra nem sok értelme lenne a kínai KGFB befektetésnek, ugyanis az árakat az állam határozza meg és a biztosítók maximum a szolgáltatás minőségével tudnak versenyezni, ami a kötelezőnél ugye annyira nem számít. Azonban a kínaiak hajlamosak arra, hogy ugyan annál a biztosítónál kössék meg minden biztosításukat, így a nyugati biztosítók óriási hátrányban vannak akkor, ha nem tudnak kötelezőt ajánlani - amely ott is a leggyakoribb biztosítási forma. A gépkocsihoz köthető biztosítások a teljes nem-életbiztosítási piac 70 százalékát fedik le, és ezen belül csupán 30 százalék a KGFB aránya, így rengeteg anyagi lehetősége van a nyugati biztosítóknak az ígéret valóra váltása esetén.