Kötelező biztosítás előtt vagy után: Az autó téli felkészítése (fagyálló, lámpák)

A téli autógumik cseréje után még néhány hasznos tanács a zimankós időben utazóknak, amit kötelező biztosítás novemberi intézése előtt, vagy akár után is érdemes megcsinálni.

Egyik fontos, szinte kötelező teendő, hogy végezzük el a fagyálló szintjének és fagyáspontjának ellenőrzését. Legideálisabb, ha a fagyáspontot a lehető legmagasabbra, -30°C-ra saccoljuk. Ennek bemérését a benzinkutakon elvégezhetjük. Nem csak a hűtőfolyadék kell, hogy fagyálló legyen, hanem a szélvédőmosó is. Érdemes koncentráltabb anyagot betölteni, mert a menetszélben az ablakra spiccelő folyadék könnyen jéggé válhat a szélvédőn.

Az ablaktörlő lapátok a szélsőséges időjárás következtében 2-3 év alatt elhasználódnak. A csíkosra mintázott szélvédő vagy a szakadozott lapátgumik jelzik, hogy elérkezett a csere ideje. Ha spórolni szeretnénk, akkor elég a lapátokban a gumicsíkot kicserélni. Amennyiben a teljes cserét választjuk, ügyeljünk arra, hogy az eredetivel megegyező szélességű kerüljön az autóra.

A tél beállta előtt gondosan ellenőrizzük a lámpákat és győződjünk arról, hogy hibátlanul működnek. Amennyiben gyakran villognak ránk a szemben közlekedő autósok, gondoskodjunk a fényszórók beállításáról. Ha az első lámpák rendben vannak, vessünk egy pillantást a féklámpákra is. Egy esetleges kiéget izzó kellemetlen helyzetet eredményezhet. Szükség esetére mindig legyen az autóban tartalékizzó. Latyakos időben a fényszórók hamarabb bekoszolódnak, ezért ne sajnáljuk az időt a lámpaburák megtisztítására.

Ne feledje, ha kötelező biztosításának évfordulója közeleg, nézzen körül és tájékozódjon a 2013-as kgfb díjakról!