Kötelező biztosítás? Idén is népszerű az AEGON

Január 1-jével több mint 50 százalékkal nőttek a kötelező biztosítások díjai. Míg tavaly novemberben 25 ezer forintos átlagdíjon lehetett kötelező biztosítást kötni, a kampány végeztével ez az ár már 41 ezer forint fölé emelkedett!

A díjak hirtelen megugrásának oka, hogy január 1-től már nem vehetők igénybe az ún. kampánykedvezmények, illetve több biztosító más tarifát alkalmaz az évközi kötésekre. Így a legolcsóbb biztosítók sorrendje jelentősen megváltozott a novemberi állapothoz képest. A népszerűségi listát korábban vezető társaságok közül csak az AEGON és az Uniqa tudta megőrizni vezető pozícióját.

A rekordszámú novemberi kötelező váltás miatt idén is késnek majd valamennyit a biztosítók csekkjei. Aggodalomra azonban nincs ok, a korábbi évektől eltérően 2010-től már nem január végéig, hanem március 1-ig kell befizetniük első díjukat a biztosítót váltott autósoknak. A közúti ellenőrzés során a rendőrség a biztosítás megkötéséről szóló igazolást a korábbi 30 nap helyett 60 napig fogadja majd el önálló igazoló dokumentumként.

A kötelező díjak növekedése az egységes biztosítási évforduló eltörlése miatt a jövőben egyre jobban sújtja majd az autósokat. Ez ellen az autósok úgy tudnak majd védekezni, ha a díjak iránti folyamatos érdeklődésükkel továbbra is versenyre kényszerítik a biztosítótársaságokat.