Kötelező biztosítás új gépjármű vásárlása esetén

Sokan gondolkodnak manapság új, pontosabban a meglévőnél újabb, használt gépjármű vételében - ezt mutatják a külföldről behozott használt gépjárművek népszerűségének rakéta ívű növekedése (igaz, még így sem lépi túl a teljes piac 15 százalékát).

Azonban sokan elfelejtik, hogy gépkocsi vásárláskor biztosítás kötési kötelességünk is van. Ugyanis egy gépjármű megvásárlása hatalmas körültekintést igényel, és a vásárlást követő papírmunka is igen sokat kivesz az emberből. De nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az új gépjárművel csak akkor hajthatunk ki a forgalomba, ha van rajta kötelező felelősségbiztosítás, amit ezért az átvétel napján meg kell tennünk.

Azért fontos ez, mert minden egyes biztosítással nem rendelkező nap után fedezetlenségi díjat kell fizetnünk, amely több mint napi 300 forintos költség. E mellett természetesen minden, fedezetlenségi időszak alatt okozott balesetért nekünk kell állnunk az anyagi felelősséget, ami sokkal több is lehet. A gépjármű előző KGFB biztosítását nem lehet átvenni, és a régi tulajnak fel kell mondania a sajátját az átadás napján. Az is fontos, hogy a kötéstől számított 60 napon belül az első esedékes díj (legyen az éves, negyedéves, vagy havi) megérkezzen a biztosítóhoz, ugyanis a biztosítónak ennek hiányában muszáj felmondania a kötelező biztosításunkat.

A kötelező biztosítás kötését legegyszerűbben online kötelező biztosítás kalkulátorokkal tehetjük meg. Ne feledjük, hogy az ár mellett fontos szempont (a megkérdezetek szerint) a biztosító stabil anyagi helyzete, megbízhatósága, és a KGFB mellé kínált kiegészítő biztosítások milyensége is. Fontos szempont lehet, hogy a biztosító hogyan és milyen gyorsasággal reagál megkereséseinkre, különös tekintettel például a nemzetközi zöldkártya megküldésére, vagy van-e online ügyintézési felülete, ahol gyorsabban és hatékonyabban tudjuk ügyeinket intézni.