Kötelező biztosítás váltás körüli problémák

Egy jótékony kormányrendelet hatására az idei évtől- pontosabban a tavalyi kampányidőszak váltásitól - immáron a Központi Kárnyilvántartó Rendszert kell használnia a biztosítóknak, amelynek adataival be kell tudni lőniük bonus-malus fokozatunkat. Ezáltal nekünk sem kell nyilatkozatokkal bajlódnunk, a biztosítóknak sem kell utánunk nézniük, és az egymás közti információs vihar is lecsendesedik - vagyis mindenki megszabadul egy csomó papírmunkától, amely mind időben, mind pénzben kifizetődő. Csakhogy az átállás korántsem megy zökkenőmentesen.

A rendszer működési elvei szerint eddigi biztosítónknak fel kellett tölteniük a rendszerbe az eddigi kártörténetünket, amit az új biztosítónk egy kattintással lehívhat majd. Csakhogy egyetlen karakternyi különbség a régi biztosítónknál szerepel adatok és az új biztosítónknak megadott adatok közt elég ahhoz, ahogy a lehívás lehetetlen legyen. Mivel a törvény értelmében a biztosítók közt adatcsere immáron nem csak felesleges, hanem egyenesen tilos is, ezért az új biztosítónk csak annyit tud tenni, hogy jelez nekünk. Ekkor nekünk kell elzarándokolnunk a régi biztosítónkhoz, korrigálni-egyeztetni az adatokat (mindig a lakcímkártya adatai a mérvadóak), majd ha ezzel megvoltunk, akkor ezt jeleznünk kell az új biztosítónknak.

Az igazi probléma az, hogy a biztosítók csak nemrég kezdték meg kiküldeni ezeket az értesítőket –igaz magától eddig is mindenki utána járhatott, a problémát már többször, több helyen felvetették – és február végéig el kell intéznünk, különben automatikusan visszaesünk A0-ás besorolásra. Így ne halogassuk a dolgot, ha ilyen tartalmú levelet kaptunk a biztosítónktól, mert az ügyintézés több napot is igénybe vehet!