Kötelező biztosítások: gyors kampányelemzés

Már javában dúl a kötelező biztosítási kampány, ám a kötelező biztosítási kalkulátorok adataiból lehet némi következtetést levonni.

A kötelező biztosítási átlagár 11-12 ezer forint körül alakul, amely nem nagy változás a tavalyi év 12 600 forintos átlagárhoz képest (igaz ez az ár némileg növekedni fog, elvégre a nem interneten kötők is beleszámítanak majd a teljes képbe, és számukra nem él az online kötésért járó jelentős kedvezmény, tehát drágább lesz a KGFB-jük). Azonban három jelentős részadat is nyilvánosságra került.

Nem elhanyagolható részletek

Az első fontos részlet, hogy idén először jelent meg egy olyan, jelentősebb kör, amely nem talált olcsóbb kötelező biztosítást, mint tavaly. Másrészt a kötők jó része képest volt akár 30 százalékkal is csökkenteni a kötelező biztosítását - ami azt jelenti, hogy a legalább két éve passzívak közül is sokakat elért a váltás szele - pedig a számuk mindössze 1,1 millió főre tehető a 4,1 milliós teljes állományból. Harmadrészt az eddigi számadatok alapján kötők száma tényleg nem fog az előzetes becslések szerinti 500 ezer fő fölé emelkedni, amely jelentős visszaesés az eddigi váltószámhoz képest. Az árak átlagosan 6-8 százalékot estek a tavalyihoz képest.