Kötelező biztosítással a vadak ellen

Egyre több biztosítótársaság kínál kiegészítő biztosításokat a kötelező biztosítás mellé, vadkár esetére is lehet már ilyet kötni.

Az őszi-téli időszakban vadállatokkal nem csupán az erdőben, hanem sajnos az utakon is egyre gyakrabban találkozhatunk. Sok bosszúságtól és kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha élünk a lehetőséggel és ezzel a plusz szolgáltatással kötünk kötelező biztosítást. Ebben az esetben a vaddal való ütközés következtében keletkezett károk térülnek meg.

Nem is hinnénk, hogy már kisebb termetű állatokkal való baleset is mekkora anyagi kárt jelenthet, nem is beszélve arról, mi történhet egy nagytestű példánnyal történő szerencsétlen találkozáskor. Ilyenkor bizony a súlyos személyi sérülés sem ritka, nem árt tehát óvatosan vezetni. Hiába az utak mentén elhelyezett jelzőtábla, gyakran megtörténik a baj. A bizonyítási kötelezettség mindig a jármű tulajdonosát terheli, így tudunk csak kárigényt benyújtani.

Legegyszerűbb, ha az első ijedtségből felocsúdva rendőrt hívunk. Felveszik a jegyzőkönyvet, lefényképezik a látottakat, értesítik a helyi vadásztársaságot. Ők a felelősek ugyanis a területükön élő vadakért. Nagy segítségünkre lehetnek azok a tanúk, akik látták a történteket. A vadásztársaság és a gépjárművezető esetleges jogvitájában ugyanis minden apró részlet fontos lehet majd.

Az átélt izgalmak után ne felejtsük el értesíteni biztosítónkat a történtekről. A károkat természetesen számla ellenében a szerződésben szereplő értékhatárig térítik meg. A javítást csak akkor kezdjük meg, ha a gépjárművet már megszemlézték és arról az ilyenkor szokásos kárfelvételi jegyzőkönyvet is kiállították