Közeleg a kötelező biztosítás váltásának ideje

Azoknak, akik nincsenek megelégedve biztosítójukkal és váltani akarnak, ügyelniük kell arra, hogy november 30-ig felmondják az érvényben lévő szerződésüket, és december 31.-ig megkössék új biztosításukat- hívta fel a figyelmet kötelező gépjármű felelősségbiztosítással kapcsolatos fontos tudnivalókra a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Eme felhívás a becslések szerint az összes, 4,18 millió autósból 3,3 milliót érinthet, ugyanis ennyien vannak, akik nem az elmúlt majd két évben cseréltek autót, tehát nekik az év végén jár le a szerződésük.

Váltani természetesen nem csak elégedetlenségből, hanem a rivális jobb ajánlatának csábítására is lehet - sőt az is bevett gyakorlat, hogy valaki felmondja a biztosítását, majd ugyanahhoz a biztosítóhoz megy vissza, hiszen a kampány hajrájában ráígér előző évi önmagára. Az árakról - a felmerülő tervek ellenére - október 30.-án kötelesek a biztosítók beszámolni, amitől egész évben nem térhetnek el. Az ezt összesítő, több mint 20 oldalas dokumentum - mivel idén a határidő vasárnapra esik - az interneten kívül meg fog jelenni a Nemzeti Sportban, illetve a Metropol vasárnapi kiadványában.

Az ott feltüntetett összeget viszont több mint 30 százalékkal megemelheti a várhatóan novemberen elfogadandó baleseti adó, amelynek pontos részleteit még mindig nem ismerni. A biztosítók egyöntetűen a PSZÁF-hoz fordultak útmutatásért, hogy ezt a majdani adót miként kommunikálják a lakosság felé, mivel bizonyosan sok panasz fog érkezni, amiért a kiérkező számla végösszege jóval nagyobb, mint ami a biztosító ajánlatában állt. A PSZAF tekintélyes méretű ajánlásában azonban nem szerepelt erre megoldási javaslat, így a Mabisz csak annyit szögezett le, hogy a biztosítók az adót és annak mértékét külön sorban, a díjtól elkülönítve szerepeltetik majd az értesítőkön.