Legfontosabb változások a kötelező biztosításban

Idén még a múlt évihez hasonló kötelező biztosítás átkötési kampány várható novemberben, ám 2010-től új törvény lép életbe, mellyel ez fokozatosan meg fog szűnni. Az új rendszer kiépülését a PSZÁF is felügyeli.

Klasszikus értelemben véve most november 1-én indul az utolsó klasszikus kötelező biztosítási kampány, mert aki jövőre köt szerződést, annak már nem a naptári év lesz a szerződése fordulónapja, hanem a szerződéskötés napja. A jövőben 50 nappal a szerződéskötés fordulónapot megelőzően mondható majd fel a biztosítás.

A jövőre, 2010. január elsején életbe lépő törvény létrehozza a garanciaalapot, mely a csődbe jutott biztosítók után fog fizetni. Ezt a korábbi MÁV ÁBE által okozott problémák generálták, így döntöttek az alap létrehozása mellett, mely több pénzügyi területen létezik.

A bonus-malus rendszer terültén is történnek változások: a fokozatot bemondásra elfogadják a biztosítók, illetve a megszerzett bónusz nem fog elveszni a biztosítás díj-nemfizetése miatt.

2010-től a biztosító kockázatviselése az ajánlat átvételével kezdődik, és nem az első díj beérkezésétől. A késedelmes fizetés után a törvény megengedi a kamatszedést, ám kötelezővé nem teszi. Szintén opcióként merül fel a törvényben az aktív kárrendezés is, mikor a saját kötelező biztosító rendezi a kárt, majd elszámol a kárt okozó biztosítójával.