Megszűnik az egységes év végi biztosítási évforduló - Példa 1.

Míg korábban minden autós, függetlenül attól, hogy mikor vette gépjárművét és kötötte meg kötelező biztosítását, egységesen novemberben volt lehetősége biztosítóváltásra, 2010. január 1-től érvényes új törvény szerint megszűnik a fenti egységes időszak, és a kötelező biztosítás megkötésének dátuma lesz az évforduló.

Ha szeretnénk megérteni a fenti, többszörösen összetett mondatot, érdemes példákkal élnünk:

Példa 1: mindazok, akik 2010. január 1 UTÁN lettek gépjármű tulajdonosok Kovács József 2010. augusztus 15-én megvette álmai autóját, úgy új Suzuki Swiftet. Augusztus 15-én a kötelező biztosítást meg is kötötte, mivel e nélkül forgalomban nem közlekedhet vele.

Az új törvény értelmében Kovács Józsefnek az évfordulója minden év augusztus 15-ike, így ő legközelebb 2011-ben válthat úgy, hogy augusztus 15-ike előtt, legalább 30 nappal írásban felmondja biztosítójánál a szerződést. Az új szerződést pedig augusztus 16-i dátummal kell megkötnie.

Összefoglalva: Azon ügyfelek, akik 2010-ben, vagy azt követően lesznek gépjármű tulajdonosok, számukra a kötelező biztosítás évfordulója az a nap lesz, amikor az új autóra a kötelező biztosítási szerződést megkötik. Ezen autósok váltani mindig az adott évben, azzal az évfordulóval tudnak, ami az Ő saját évfordulójuk. Írásban, 30 nappal korábban kell felmondani a szerződést.