Megszűnik az egységes év végi biztosítási évforduló - Példa 2.

Míg korábban minden autós, függetlenül attól, hogy mikor vette gépjárművét és kötötte meg kötelező biztosítását, egységesen novemberben volt lehetősége biztosítóváltásra, 2010. január 1-től érvényes új törvény szerint megszűnik a fenti egységes időszak, és a kötelező biztosítás megkötésének dátuma lesz az évforduló.

Ha szeretnénk megérteni a fenti, többszörösen összetett mondatot, érdemes példákkal élnünk:

Példa 2: mindazok, akik 2010. január 1 ELŐTT lettek gépjármű tulajdonosok Tóth Ilona 2006. feburár 20-án vásárolt egy használt Opel Corsa-t. Még aznap a kötelező biztosítást meg is kötötte, mivel e nélkül forgalomban nem közlekedhet vele.

Mivel a régi kormányrendelet egységes váltási időszakot írt elő, függetlenül attól, hogy Tóth Ilona 2007-2010 között bármikor is élt-e a biztosítóváltás lehetőségével, az Ő szerződésének évfordulója minden év december 31-e.

Függetlenül attól, hogy már az új törvény vonatkozik Tóth Ilonára is, az Ő saját évfordulója december 31, így számára olyan, mintha továbbra is lenne egységes maradt volna a „november”, mivel neki továbbra is december 1-ig (dec 31 mínusz 30 nap) kell felmondani a szerződést, tehát novemberben fog váltani, ha akar.

Összefoglalva: Azon ügyfelek, akik 2010 előtt lettek az adott gépjármű tulajdonosai, mindaddig, amíg a gépjármű a birtokukban lesz, továbbra is novemberben lesz lehetőség biztosítót váltani.