Megváltozik a kötelező biztosítások díjhirdetése

A parlament által feltehetően hamarosan megszavazott törvénymódosítás szerint alaposan megváltozik a kötelező biztosítások helyzete.

A piac által már sokszor sürgetett liberalizálás értelmében a biztosítók 2013-tól bármikor megváltoztathatják a kötelező biztosítási díjaikat, amennyiben azt 60 nappal előre a meghatározott módokon bejelentik. Eme valószínűsíthetően árdrágító lépés okairól és lehetséges következményeiről már értekeztünk, de a törvény más olyan módosításokat is tartalmaz, amelyek komolyan érintik a kötelező biztosítások világát.

Díjhirdetés, előre hozott kötés

A törvénymódosítás szerint alaposan megváltozik a biztosítók díjhirdetési kötelezettsége, amely a jövő évtől nem minden biztosítónak egyszerre, október 31-én fog megtörténni, hanem mindenkinél akkor, amikor változtatni kíván a díjakon. Továbbá nem kell majd országos terítettségű napilapokban megjelentetniük a díjtáblákat (ez tavaly komoly kellemetlenségeket okozott, mivel az október 31 vasárnapra esett), hanem elég azokat a PSZÁF, a MABISZ és a saját honlapjaikon közzé tenniük. Továbbá az előre hozott kötelező biztosítások megkötése is maximum 2 hónnappal előbbi időpontra korlátozódik - ugyanis ez után már a biztosító akár meg is változtathatja az árait.