Megváltoztak a KGFB szabályok: ne késlekedjünk a díjakkal

Az adminisztráció komoly mennyiségű irodai eszközt, és még nagyobb mennyiségű időt vesz igénybe, és mint tudjuk mindkettőt végül is pénzben mérik.

Lényegében ennek köszönhető, hogy változtattak a kötelező biztosítási törvényeken - legalábbis azon részén, amelyik a késlekedve befizetőket érinti. A jelenlegi szabályok is igen kemény szankciókkal sújtják azt, aki valamilyen ok folytán nem fizeti be időben a kötelező biztosítását. Egyrészt fedezetlenségi díjat kell fizetnie, aminek nagysága gépjárműtől, és annak teljesítményétől is függ, de jellemzően napi 3-500 forint között mozog. Ezen felül természetes ki kell fizetnie azokat a napokat, amikre még volt érvényes kötelező biztosítása (ez általában a nemfizetés utána 60 nap), valamint az erre rakódó baleseti adót is, amely 30 százalékkal dobja meg a KGFB díjakat. Mindezek fizetésére 8 napja van az illetőnek és egy összegbe kell ezt megtennie.

Erre jön rá az új szabályozás szerint az, hogy az új kötelező biztosításának a díját is meg kell fizetnie annak, akik így köt újra KGFB-t, méghozzá az egész éves díjat egybe, hozzácsapva az előző tételekhez. Így biztos, hogy az illetővel az egész elkövetkező évben nem lesz hasonló probléma, és a biztosító sem veszíti el ügyfelét, mert az autósnak ugyanoda kell mennie, ahol eddig is volt, nem válthat biztosítót. Ezért mostantól figyeljünk kiemelten oda, hogy a kötelező biztosításunk be legyen fizetve, illetve hogy a baleseti adót is befizessük vele együtt.

A leggyakoribb ok arra, hogy valaki elmaradt a KGFB díjának fizetésével ugyanis az, hogy nem fizette a baleseti adót - amely a jelen törvények szerint elsőbbséget élvez a KGFB díjjal szemben, tehát aki nem fizeti be, annak KGFB díjából vonódik le, ami így nem lesz érvényes. A baleseti adó ugyanis pluszköltség, amit a biztosítás díján felül a biztosítóknak kell beszedniük, amitől pontosan 30 százalékkal drágul meg a kötelező biztosítás díja (a kiegészítőket nem számolva). Egyesek csak a szerződésben szereplő összeget fizetik meg, mások pedig nem adnak elég keretet a biztosítóknak a bankszámlájukhoz. Ám mindkét eset azzal jár, hogy úgy szűnik meg a kötelező felelősség biztosításunk, hogy befizettük annak adó nélküli ellenértékét.