Megváltoztak a KGFB szabályok

Idén életbe lépett a megváltozott kötelező biztosítási törvény, amelynek leglényegibb része, hogy minden biztosító bármikor megváltoztathatja a kötelező biztosítási díjait, amennyiben azt 60 nappal megelőzően közzé teszi a saját, a Mabisz és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján.

A PSZÁF már közzé is tette elvárásait, hogy mit vár ez ügyben a biztosítóktól. Bár az új esztendő még csak most kezdődött el, volt is már olyan biztosító, aki élt az év közbeni árváltoztatás lehetőségével.

A PSZÁF útmutatója szerint a hozzá, és a fent említett egyéb honlapokra szóló tájékoztatóban szerepelnie kell minden korrekciós tényezőnek - vagyis a könnyen érthető adatfeldolgozás és árszámítás továbbra is >a kötelező biztosítás kalkulátorokra marad, amit a biztosítottak mintegy 70 százaléka előszeretettel használ. A PSZÁF szeretné, ha nem lenne „indokolatlan különbség” a meglévő ügyfelek díjszabása és az új árak között. A szervezet azt is kifejtette, hogy a KGFB piacon az önrész intézményének bevezetése törvényi szabályozás végett nem lehetséges, valamint külön felhívta a lakosság figyelmét, hogy az új díjak csak az új szerződőkre vonatkoznak majd.