Miért nagyobb a KGFB számlám, mint a kalkulált összeg?

A felelős életet élő állampolgárok természetes módon szeretik áttekinthetően kezelni pénzügyeiket, és előre számolni a várható havi kiadásokkal.

Ezért nagy meglepetés és kisebb felháborodás érheti őket, ha a kiszámlázott KGFB díj nem akkora, mint amekkora a szerződéskötéskor írva volt, vagy ami a kötelező biztosítás kalkulátorban szerepelt. Ennek két oka lehet. Gyakran elfelejtik ugyanis az ügyfelek a baleseti adót, amelyet szintén a biztosítóknak kell beszedniük a KGFB díjjal együtt, és amely egészen pontosan 30 százalékkal drágítja meg a végső összeget. Mivel ennek befizetése elsőbbséget élvez a hatályos törvények szerint a KGFB díjjal szemben, ezért feltétlenül fizessük be az egész összeget, különben meg fog szűnni a kötelező biztosításunk.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy még ennél is nagyobb az eltérés. Ennek oka az lehet, hogy még nem sikerült a Központi Kárnyilvántartó Rendszerbe (KÁNYA) feltölteni az adatainkat, és így A0-ás besorolásként vettek minket, vagyis nem kaptuk meg bónusz kedvezményünket. Azonban ahogy a feldolgozás sikerült, megkapjuk a minket megillető kedvezményt, és visszatérítik a „hibásan” elvont díjrészletet. Komolyabb probléma akkor van, ha nem egyeznek meg azok az adatok, amit az új biztosítónknak adtunk meg, és ami a régi biztosítónknál van, ráadásul még kártörténeti azonosítóval sem rendelkezünk (ennek kiosztása folyamatban van). Lehet az eltérés oka adminisztrációs hiba, be nem jelentett név- vagy lakcímváltozás, de a lényeg az, hogy az új törvények szerint az új biztosító nem létesíthet kapcsolatot ez ügyben a régivel. Ezért nekünk fog küldeni egy értesítőt, és nekünk kell adategyeztetés ügyében kapcsolatot felvenni a régi biztosítónkkal, majd ha ez megvolt, akkor a megfelelő adatokat ismét lediktálni az új biztosítónknak. Elemzések szerint mindössze 17 ezer autóst érinthet a probléma.

Ha nem fizetjük be bármilyen ok miatt a kötelező biztosításunkat, akkor az komoly következménnyel jár. Nem csak a napi 260-600 forintos fedezetlenségi díjat kell megfizetünk, hanem az összes elmaradt, és az év végégig fennmaradó KGFB költséget is, méghozzá egyben, a felszólítást követően 8 napon belül. Ráadásul a biztosítási adó elmaradása miatt a NAV is nálunk fog kopogtatni, valamint ha balesetet okozunk, akkor annak költségeit teljes mértékben mi álljuk.