Milliárdokat spóroltak össze maguknak a KGFB-váltók

Szakmai honlapok félig-meddig találgató számadatai mellé nemrég napvilágot láttak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is a tavalyi év KGFB kampányának sikerességéről - pontosabban a váltók számáról és az új biztosítási összegek áráról.

Ezen számadatok szerint kicsivel több, mint egy millióan váltották le régi kötelező biztosításukat (ez a szám nem haladta mega tavalyit), és összességében mintegy 7,9 milliárd forintot spóroltak maguknak. Ez az összeg kicsivel nagyobb, mint a váltók ezen számára jutó, mintegy hétmilliárdot kitevő, a kötelező 30 százalékára rúgó baleseti adó - tehát összességében még nyertek is, az új adó bevezetése ellenére.

Más észrevételek

A KSH adatai arra is rávilágítanak, hogy valójában a váltók száma „mindössze” 738 ezer, a többiek ugyanannál a biztosítónál kötötték újra biztosításukat, mint akinél tavalyelőtt is voltak. Ez azért furcsa, mert tavaly a biztosítók többféle módon próbálták megelőzni ezt a számukra komoly bürokráciai teret jelentő, általános módszert. Egyesek automatikusan megadták a maradóknak is azokat az árakat, amikkel az új belépőket csábítgatták, mások külön kedvezményt nyújtottak a hűségeseknek, megint mások büntették azt, aki újraköti a szerződését. A biztosítási állomány 99,5 milliárdról 88,1 milliárdra csökkent, amelyben szerepe van az említett 7,9 milliárdos tételen kívül a bonus-malus besorolások változásának, és annak is, hogy tavaly jóval több gépkocsit vontak ki a forgalomból, amint ahány újat beiktattak.