Mire jó a vadkár kiegészítő?

A kötelező biztosításokhoz egyre több kiegészítő biztosítás jelenik meg, és egyre többen választanak ez alapján KGFB-t - elvégre maga az alapszolgáltatást a hatályos törvények szerint minden biztosítónál ugyanaz.

Tavaly már a váltók, újrakötők és az új szerződők több mint tíz százaléka választott kiegészítő KGFB biztosítások alapján, amely a kifejezetten ár érzékeny magyar piacon már szép eredménynek számít. Jelenleg a harmadik legnépszerűbb kötelező biztosítási kiegészítőnek számító vadkárbiztosítást fogjuk ismertetni, ugyanis a mindössze néhány ezer forintért megköthető „toldaléknak” igen nagy szerepe lehet az idei - valamint az időjárási viszonyok változatlansága esetén - és az elkövetkező években is.

A vadak által okozott károk évről évre nőnek a biztosítók adatai szerint, ám az idén rekord kárösszegre és kárszámra lehet számítani. Ennek oka, hogy az évszakok szabályos váltakozásának európai felborulása nem csak a lakóházainknak okozott számtalan kárt, hanem környezetünk élővilágát is jelentősen felzaklatta. Az időciklusok felborulása miatt az álaltok sokkal figyelmetlenebbek lehetnek, és olyan dolgokat is megtehetnek, amiket egyébként nem szoktak - főleg hogy ha nem találnak élelmet, amely az elfagyott hajtásoknál könnyen megeshet. Ez különös képen a párzási időszaknál lesz igaz, valamint vadhajtások alkalmával - és ekkor még a vadaktól védő kerítések is kevésnek bizonyulhatnak. A vadak okozta veszélyt pedig komolyan kell venni! Ha egy nagyvad nekiütközik a gépjárművünknek miközben mi 60 km/h-s sebességgel közlekedünk, ő pedig 40km/h-val fut, akkor az olyan, mintha nekihajtanánk egy betonfalnak. Tehát nem csak a gépjárművünk mehet totálkárosra, hanem még egészségi állapotunk is súlyosan megrongálódhat. De az autópályákon mostanában magokat kereső vadmadarak is komoly anyagi károkat okozhatnak.

A vadkárbiztosítás térít minden, vadak okozta károsodást - a kártérítés meggyorsításához nem árt lefényképezni mind az okozott kárt, mind a vadat, mind a helyszínt. Vadkár biztosítás nélkül a vad gazdája, vagyis a helyi erdészeti szervezet fizet kártérítést - ám ezt csak abban az esetben, ha nem volt kihelyezve vadveszély tábla, és mi is betartottunk minden közlekedési szabályt. A vadkárbiztosítást azoknak ajánljuk, akik sokat közlekednek erdős környéken, illetve akik kocsival vágnak neki az éves nyaralás(ok)nak.