Módosul az egységes biztosítási adó

Feltehetőleg komoly mértékben fog módosulni a 2013. január elsején életbe lépő, és hamarosan elfogadott egységes biztosítási adóról szóló törvény szövege - már ha az országgyűlés megfogadja a parlamenti pénzügyi bizottságának javaslatát, ami az eddigieket tekintve nagyon valószínű.

Ők ugyanis megfontolták a biztosítók azon javaslatát, hogy a kötelező biztosítást 30 százalékkal megemelő baleseti adó ne olvadjon be az egységes biztosítási adóba, hanem maradjon meg jelenlegi formájában.

Miért fontos a változás?

Beolvadás esetén a 30 százalékos teher ugyanúgy megmaradt volna, csak a fogyasztók helyett a biztosítók lettek volna az adóalanyok. Ez viszont annyira megterhelte volna a biztosítókat, hogy egyes, életbiztosítással nem foglakozó biztosítók le is húzhatták volna a rolót- adókötelességük mintegy háromszorosára emelkedett volna. Ráadásul új iktatási rendszert kellett volna kiépíteni, és a biztosítók elbukták volna a baleseti adó összegzésére kiépített rendszer beruházási összegét is - amely ráadásul meglepően jól működött. Mindennek fejében az eddigieknél jóval több jogvitára és körbetartozás kialakulására adott volna okot az új szabályozás. A parlament végső döntése az ügyben e hónapban várható.