Mozgalmas hetet zárt a KGFB piac

Számtalan hír, bejelentés és esemény hatott ezen a héten a KGFB piacra, megpróbáltuk itt összegyűjteni a legfontosabbakat.

Árban verhetetlenek vagyunk

Egy frissen publikált felmérés alapján kiderült, hogy nem csak az Európai Unió átlagos áraihoz képest van a magyar KGFB árfolyam 20 százalékos lemaradásban, hanem annyira olcsók vagyunk jelenleg, hogy Közép-Európában is messze nálunk lehet a legolcsóbban kötelező biztosítást kötni. Az átlagár Magyarországon ugyanis 24 ezer forint, míg átszámítva ugyanez Lengyelországban 30 ezer, Romániában 31 ezer, Bulgáriában 34 ezer, Szlovákiában 40 ezer, Horvátországban 57 ezer, Szlovéniában pedig 61 ezer forint. Miért van így? Számos ok közül talán a legfontosabb: hazánkban már 2001-ben is lehetet online váltani, és az azóta eltelt 10 évben szinte már mindenki az Internetet hívta segítségül. Szomszédainknál az online értékesítés mondhatni még gyerekcipőben jár!

Új szereplővel bővül a kötelező biztosítás piac

Már az október végi KGFB árversenybe beszállhat a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt., amelyet nemrég jegyzett be PSZÁF ilyen típusú tevékenység végzésére. A biztosító leginkább a vállalati-intézményi szektor kötelező gépjármű-felelősségbiztosítására fog koncentrálni, 2014-re várja első nyereséges évét, és 2017-re kívánja visszafialtatni a cégbe ölt majd 3 milliárd forintját. Az így 15 fősre bővült piacban az elemzők egyöntetű véleménye szerint árcsökkenést fog eredményezni az új, tőkeerős szereplő megjelenése.

Bizonytalanság a tervezett baleseti adó miatt

Nagyjából körvonalazódik, hogy miként lesz kivetve és beszedve a baleseti adó: minden gépjármű üzembentartó kötelezőjére fog rárakódni egy fixen harminc százalékos díjtöbblet, ami végül eljut az államkasszába, és a tervek szerint az egészségügy pénztárcáját fogja gyarapítani. A törvényt csak a kötelező biztosítások díjhirdetése után fogják várhatóan elfogadni, így ezzel nem számolhattak a biztosítók. Így viszont az autósok jóval nagyobb számlát kaphatnak kézhez, mint ami kötelező hirdetményben szerepel, ami az előrejelzések szerint panaszok áradatát indíthatja el. Ezt megelőzve a biztosítók a PSZÁF-hoz fordultak tanácsért, hogy miként kezeljék a fennálló helyzetet.