Nagyon vigyázzunk a kátyúkra!

Mint arról már korábban is írtunk, a kátyúk az idén a szokásosnál is több problémát fognak okozni, hiszen az elhúzódó, rideg tél a szokásosnál is több helyen, és súlyosabb mértékben sértette meg az aszfalt burkolatát, mint eddig - és eleddig sem tekinthettük magunkat kátyúmentes országnak, sőt.

Bár a közút fenntartói a tavalyinál több pénzt és alapanyagot kaptak a kátyú kijavítására, az arány sajnos még így is tél javára dőlt el. Így az idén különösen jó, ha a kötelező biztosításunkhoz (vagy a cascónkhoz) egy kátyúkár biztosítást is kötünk, amely korlátlan számú kátyúkárt térít.

Kátyúk elosztása

Átlagosan a gépjárművek mintegy 30 százalékra fut úgy kátyúra, hogy abból komolyabb kára is szülessen (általában az abroncs, az alváz és a kipufogó sérül, de extrém esetben tengelytörés is lehetséges). Budapesten ez az arány 40 százalék, így a fővárosiaknak különösen szükségük van a KGFB mellé köthető védelemre. Kátyúk tekintetében a legrosszabb helyzet Borsod-Abaúj Zemplén megyében van, azon belül is a megyei Onga és a Nógrád megyei Héhalom közti rész van a legrosszabb helyzetben. A kátyúk megszüntetéséről immáron a civilek is gondoskodhatnak a kátyúvadászok weboldal (katyuvadaszok.hu) segítségével.