Negyedmillió gépjárműn nincs KGFB

A kötelező biztosítási statisztikák rendre 90 százalék feletti kötésarányról számolnak be, amely kifejezetten pozitívnak mondható, ha szétnézünk a környezetünkben.

Romániában ugyanis még mindig csak alig haladja meg a lefedettség a 80 százalékot, hiába volt az Unióhoz való csatlakozás egyik feltétele legalább a 90 százalékos lefedettség elérése. Igaz, elméletileg mindenhol 100 százalékosnak kellene lenni a lefedettségnek, hiszen a KGFB megkötése kötelező, megléte nélkül nem is lehetne részt venni a forgalomban.

Következmények

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) harmadik negyedéves fedezetlenségi vizsgálata alapján a hazai gépjárműpark 4,2 milliós állományából mintegy 256 ezer nem rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással, vagyis az állomány 6 százaléka fedezetlen. A kötelező biztosítás nem megléte komoly következményekkel jár. Egyrészt fedezetlenségi díjat kell fizetni, amely teljesítménytől függően, megközelítőleg napi 300-500 forint közt mozog, de ami sokkal komolyabb veszély: ki kell fizetni azt a kárt, amit mi okozunk egy másik gépjárműben, ha szabálytalanul vezetünk - ennek költsége pedig könnyen milliós nagyságrendű lehet.