Nem kell félni a KGFB árnövekedésétől

Mint azt már többször megírtuk, a kötelező biztosítások törvényi liberalizációja végett a jövő évtől minden biztosító akkor vált majd KGFB árakat, amikor kíván - feltéve hogy hatvan nappal előtte ezt, és a konkrét árakat is bejelenti a saját, a PSZÁF, és a Mabisz weboldalán (az új árak csak az új szerződőkre vonatkoznak majd).

E miatt megszűnik az október 30-ára kötelezően kiírt jövő évi díjhirdetés, amely jelentősen csökkenti mind az árversenyt, mind az év végi kampány jelentőségét - noha utóbbi az év végén váltók nagy száma miatt borítékolhatóan nem fog megszűnni. Ez a kiélezett árverseny volt az oka annak, hogy hazánkban messze a legalacsonyabbak a kötelező biztosítási árak egész Európában, így a törvénymódosítással sok elemző jelentős áremelkedést vetített előre - míg más szakértők egyáltalán nem tartottak ennek veszélyétől.

Internetes piac

Utóbbi csoport leglényegesebb indoklása az volt, hogy az interneten egyre aktívabban használt összehasonlító kötelező biztosítási kalkulátorok állandóan fenntartják ezt a versenyt, ezért nem lesz jelentős ármozgás a törvény hatására. Az ő elképzelésüket bizonyítja egy múlt heti felmérés, amely kimutatja, hogy Magyarország lakossága elképesztő mértékben alkalmazza a független biztosítási alkuszok szolgáltatásait, kötelező biztosítás kötése és váltása esetén - pontosabban az általuk üzemeltetett, és fent már említett kalkulátorokat. Mi ugyanis az ilyen esetek 75 százalékában fordulunk alkuszok segítségéhez, míg az uniós átlag mindössze 5 százalék! Ez pedig garantáltan fenntartja az állandó, kiélezett árversenyt.