Népszámlálás - az információk a biztosítókra is kihatnak

Hivatalosan október elsején indult a tízévente esedékes népszámlálás, amely több ezer embernek ad ideiglenesen munkát, és amelynek összesített adataiból rengeteg érdekes és hasznos információ fog kiderülni hazánkról és állampolgárairól.

A több milliárd forintos költségű, hatalmas adminisztrációs terhet jelentő esemény információit számos területen fogják tudni hasznosítani: segélyek és programok koncentrizálásánál, az ingatlanhelyzet felmérésénél, valamint a népesedési kutatók vesszőparipájánál a valós népesség felmérésénél, de az is kiderülhet, mennyire vagyunk vallásosak. Bár néhány nem pont releváns adat is fog születni - például a Facebook hatására várhatóan a valóságnál jóval nagyobb lesz a Jedi hitű személyek száma, de ennek ellenére is ez lesz tíz éven keresztül az ország legmegbízhatóbb statisztikai forrása.

A biztosítók számára is nagyon fontosak lesznek a népszámlálási adatok, elvégre a díjszámításaik statisztikai adatokon alapulnak, így a jövő évi díjakra óriási kihatással lehet az, hogy milyen számokat ad a népszámlálás összesítője. Például a gépkocsik valós száma a kötelező áraiba gyűrűzhet be vagy az a mostanáig váltig állított „tény” igazolása, hogy a lakosság élettartalma az utóbbi 2-3 évben egy napot sem öregedett, pedig az életbiztosítási díjakat növelheti. Számos egyéb számot is fel fognak használni: a nyugdíjasok vagy a panellakók száma például a rájuk specializált biztosításokba fektetett energiát fogja növelni vagy éppen csökkenteni.

Nem csak a jövő évre, hanem a biztosítók hosszú távú stratégiájára is komoly kihatással lesz a népszámlálás. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen népesdés-jövőt vetítenek előre a benne szereplő számok. Hivatalos adatok szerint pár hónapja immáron tízmilliónál is kevesebben vagyunk Magyarországon, tehát lélekszámunk hét számjegyűre csökkent. Eme lélektani határ átlépése közfigyelembe terelte a népességalakulás témáját, és sorra láttak médiafényt olyan prognózisok, amik legjobb esetben is elszomorítóak.

Az Eurostat becslései szerint 2050-re csupán 9 millióan leszünk az országban, míg Cseh-Szombaty László akadémikus mindössze 6 millió főt víziónál (vannak 2100-ra vonatkozó becslések is, de azok a demográfusok egyöntetű véleménye szerint annyira labilisak, hogy nem szabad rájuk komolyan építeni). Utóbbi következtetésnek adott alapot, hogy a drasztikusan csökkenő születések szám alapján (harminc év alatt lefeleződött a gyermekszám) minden bizonnyal a következő szülőképes generáció száma 40 százalékkal el fog maradni az anyáik számától - és 10 milliónak épp 6 millió a fennmaradó 60 százaléka. Igaz, ezt ellensúlyozhatná valamennyire a bevándorlás, csakhogy egyre kevesebb szülni képes nő vállal valójában gyermeket: a mai harminc éves nők 48 százaléka gyermektelen, ami duplázódás a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest, és triplázódás húszéves viszonyban. A biztosítók hosszú távú üzleti stratégiájának sem mindegy, hogy 9 vagy csak 6 millió potenciális ügyféllel számolnak.

A népszámlás - mint látható - mindegyikünk ügye, így érthető módon a kitöltése is kötelező, elmulasztása esetén súlyos büntetésre számíthat a halasztó. A kitöltésre interneten is van lehetőség, amivel a kérdezőbiztosok munkáját is megkönnyíthetjük. Kitöltés során figyeljünk arra, hogy pontos adatokat adjunk meg, elvégre egy ország sorsa múlik összesített válaszainkon.