Nyár: a balesetek szezonja

A különböző viharok, esőzések és árvizek ellenére június és július hagyományosan nyaralások két hónapja, hiszen a magyar családok döntő többsége ekkor vág neki a szokásos évi egyszeri nyaralásnak - ami a legtöbben költséghatékonysági okokból saját gépkocsijukkal tesznek meg.

Nem lehet véletlen, hogy rendszerint az év ezen két hónapjában szaporodnak meg a legjobban a közlekedési balesetek - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly ebben a két hónapban mintegy 1600 személyi sérüléssel járó baleset történt az ország útjain, és még legalább félezer az ország határain kívül (persze magyarok „részvételével”.) Ebben közrejátszik az ekkor nagyban megnövekvő emberi figyelmetlenség (amely egyébként is a leggyakoribb balesethez vezető ok), a nagy meleg miatti reakció-idő lassulása, valamint idén az a tény is hozzájön, hogy az elhúzódó tél miatt a szokásosnál is több kátyú tarkítja hazánk útjait. Ezért nem árt felkészülnünk a nyárra.

Először is nagyon fontos, hogy utazás előtt egy nagyvizitnek alávessük gépjárművünket, ugyanis a nyaralás hosszan tartó, folyamatos megterhelést jelent a gépjárműnek, így tönkremehetnek benne az olyan alkatrészek, amik amúgy sem voltak a legjobb állapotban. Ha pedig út közben robban le a gépjárművünk, akkor komoly bajba kerülhetünk, hiszen kint sem a környéket nem ismerjük, sem az árfolyamokat, ezért egy megfelelő szerviz találása komoly nehézségeket okozhat - főleg ha még a helyi nyelvet sem beszéljük. Ebben az esetben jöhet jól egy KGFB-hez is köthető, de önálló biztosításként is igénybe vehető Autódoktor biztosítás, amely pont az ilyen helyzetekre kínál megoldást.

Az Autódoktor ugyanis egyetlen telefonhívással a segítségünkre siet. Először megpróbálnak szóbeli segítséget adni, hogy miként tudjuk mi kijavítani a hibát, ha ez nem sikerül, akkor hívnak nekünk autómentőt (aminek költségeit állják is), és megszervezik a gépjármű szakszerű javítását. A javítás idejére ingyenes szállást vagy pótkocsit biztosítanak számunkra - ez utóbbi kategóriája azonos lesz a mi meghibásodott autónkkal. A töréskárt azonban nem térítik, ehhez sima, vagy kötelező biztosítás mellé köthető mini casco biztosítással kell rendelkeznünk, kátyúk ellen pedig az ugyancsak a KGFB-hez köthető kátyúkár-biztosítást vehetjük igénybe.