Ön elégedett a kötelező biztosításával? Nézze meg, hogyan vélekednek mások

Ismét közeleg a novemberi gfb kampány időszaka, ennek kapcsán elővettük tavalyi felmérésünket, amiben több mint 11.000 autóst kérdeztünk meg a témában.

Érdekesség, hogy a hazai autótulajdonosok 92 százaléka elégedett a jelenlegi kötelező biztosítójával, ugyanakkor a balesetet szenvedő vétlen autósok 30 százaléka azt mondja, egyáltalán nem tartotta megfelelőnek a vétkes fél biztosítójának kárrendezését.

A hazai autósok közel 80 százaléka (a megkérdezettek közül 8842 fő) szerint már havi maximum 500 forintos árkülönbség esetén is érdemes kötelező biztosítást váltani (az autósok 41,6 százaléka szerint ezt már havi legfeljebb 250 forintos megtakarításért is érdemes megtenni).

A kutatás során megkérdezettek közel háromnegyede (72,58 százaléka) valamelyik online oldal segítségével fogja összehasonlítani a jövő évi tarifákat, és a biztosítót váltók 67 százaléka interneten köti majd újra kötelezőjét.

Rákérdeztünk arra is, mennyire fontos az autósoknak az, hogy egy stabil hátterű biztosítónál kössenek kötelezőt. A kérdőívet kitöltő 11,085 fő túlnyomó része, 91,85 százaléka fontosnak tartja ezt, ugyanakkor az összes megkérdezett csupán 14 százaléka tud magasabb kötelező-díjat is fizetni ezért. A megkérdezettek valamivel több, mint 8 százaléka (903 autótulajdonos) azonban nem érzi fontosnak, hogy egy megbízható szolgáltatóval szerződjön, részben azért, mert nem tartják valószínűnek, hogy balesetet okoznak, részben pedig azért, mert ha ez mégis megtörténik, akkor a biztosító úgyis a vétlen félnek fizet.

„Ez utóbbi adat különösen annak fényében érdekes, hogy a kutatás szerint a balesetet szenvedő vétlen autósok közül 10-ből csupán 7 volt elégedett az okozó fél biztosítójának kárrendezésével. Így könnyen belátható, hogy az ügyfelek érdekeit sem feltétlenül szolgálja az, hogy a legolcsóbb kötelezőt keresik, bárki kerülhet ugyanis a vétlen autós szerepébe” – hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, az Aegondirekt.hu vezérigazgatója.

Arról is megkérdeztük a magyar autósokat, milyen üzemanyagárak mellett döntenének úgy, hogy nem használják tovább autójukat. A 11 085 megkérdezett több mint negyede (27,6 százaléka) válaszolta azt, hogy függetlenül az áraktól, mindenképpen marad az autójánál, további 16 százalékuk pedig úgy véli, 750 forintos literenkénti árig tudná megtankolni járművét.