Szigorodtak a közlekedési bírságok

2011 július elsejétől nagymértékben szigorodtak a közlekedési bírságok mind pénz-, mind pontbüntetés tekintetében.

Egy elfelejtett biztonsági öv és egy rosszkor legurított kupica némi sietséggel megtoldva már a jogosítványunkba is kerülhet, hogy pénztárcánk súlyának drasztikus csökkenéséről ne is beszéljünk. Készüljön fel a változásokra! Összefoglaltuk önnek a törvényváltozás legfontosabb pontjait.

Változások:

  1. A megnevezett közlekedési kihágások ezentúl már közlekedési bírsággal sújthatók, szabálysértési eljárás helyett.
  2. Az ittas vezetés július elsejétől minimum 150 ezer, maximum 300 ezer forint pénzbírsággal büntetendő, ráadásul a büntetőpont mértékét is megnövelték a régi ötről hat-nyolc pontra.
  3. Immáron százezret kell fizetni egy elnézett piros lámpánál, vagy vasúti tilos jelzésnél - de akkor is, ha a lámpa csak sárgát jelzett és az autós a rendőrség megítélése szerint meg tudott volna állni.
  4. A gyorshajtás büntetése nagyban bonyolódott: ha nem lépi át a megengedett sebességet 15-20 kilométerrel, akkor az továbbra is marad szabálysértési kategória, de ha igen, akkor az 30 ezer forinttól (közúti sietség) egészen 300 ezerig büntethető (autópályás száguldás), és akár 8 pont is begyűjthető érte.
  5. A biztonsági öv bekapcsolásának elfelejtése 15, 30 és 45 ezres bírságot von maga után (attól függően, hogy lakott területen belül, kívül vagy autópályán meszelték le a rendőrök) és háromtól öt pontig pontoznak érte.
  6. Elvehetik a külföldi - magyarországi lakcímmel nem rendelkező -személy gépkocsiját, ha annak van másik, még be nem fizetett büntetése - akkor is, ha azt nem a tulajdonos vezeti.
  7. A szabálysértésekért az eddig egy-öt helyett egy-nyolc pont jár, a gondatlan bűncselekményért kilenc, a szándékosért pedig tizenegy.

Jó hírek:

  1. Ezentúl elviekben lehetőség van a helyszínen, bankkártyával kifizetni a bírságot (gyakorlatban majd csak akkor, ha a rendőrség beszerez pár hordozható kártyaleolvasó terminált, ugyanis jelenleg nincs nekik).
  2. Kevesebbet kell majd fizetni a gyerekülést nem használóknak és az autóban vezetés közben mobiltelefonálóknak.

A megnövekedett bírságok eme válságos időkben súlyosan érinthetnek minden magyar háztartást, így fokozottan ügyeljen a közlekedési szabályok betartására!