Vadkárok és a KGFB

Elérkezett a szarvasbőgés ideje: és hazánk páros ujjú patásai ebben a párzási időszakban komoly veszélyt jelenthetnek az autósokra.

Ugyanis a hormonháztartásuk megváltozásával, bátrabbak és figyelmetlenebbek is lesznek, így előfordulhat, hogy a gépkocsi zaja ellenére megpróbálnak előttünk átszökellni az úton - amely akár mindkét fél számára is végzetes következményekkel járhat. Egy több mászás állat 50 km/h-val történő elütése nem csak a gépkocsit törheti totálkárosra, de a vezetőket, vagy gépjárműben utazókat is komolyan megsebesítheti, ezért kiemelten figyeljünk vadveszélyes területeken.

Biztosítás baj esetén

Egy komolyabb, vad okozta baleset után mindenképpen rendőrségi szemle következik, amely ellenőrzi, hogy vadveszélyt jelző táblák tényleg jól látható helyen, megfelelős sűrűségben voltak-e kitéve és azt is, hogy mi betartottunk-e minden, ilyenkor érvényes elővigyázatossági szabályt. Ha igen, akkor próbálkozhatjuk perelni vad gazdáját az okozott kár megtérítésért (ami egy erdész vagy egy vadásztársaság lesz), de ezek általában halva született ötletek. Mivel a kötelező biztosítás nem fizeti a károkat, ezért érdemes egyfajta vadkár-biztosítás néven ismert KGFB- kiegészítőt váltanunk, amely az összes ilyen kártól megóv minket, mindössze havi pár ezer forintért.